Predsjednik HDZ-a prenio je bivšem kancelaru zabrinutost zbog neravnopravnosti Hrvata u susjednoj BiH, koju "Europa ne smije zapostaviti jer BiH ima svoje mjesto u EU". Kohl je, izvještava Bild-Zeitung, izrazio zadovoljstvo što je - zahvaljujući i glasovima 12-ero HDZ-ovih delegata - za EPP-ova kandidata za predsjednika Europske komisije izabran upravo njegov „stari prijatelj, dokazani borac za Europu, Jean-Claude Juncker"

Bivši kancelar izražava zabrinutost zbog krize u Ukrajini - naslov je teksta objavljenog 12. ožujka u Bild-Zeitungu, najčitanijem dnevnom listu u Njemačkoj. U njemu se izvještava o tome da se bivši kancelar Helmut Kohl u svome obiteljskom domu u Ludwigshafenu 8. ožujka susreo s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom ("hrvatskim oporbenim čelnikom“) i međunarodnim tajnikom naše stranke dr. Mirom Kovačem.

http://www.bild.de/politik/inland/helmut-kohl/mahnt-in-ukraine-krise-zu-besonnenheit-35030200.bild.html

Na povratku iz Dublina

Do susreta je došlo na Karamarkovu povratku iz Dublina - s Izbornog kongresa Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije u EU koja okuplja stranke narodnjačke i demokršćanske opcije. Kohl je izrazio zadovoljstvo što je na Kongresu - zahvaljujući i glasovima 12-ero HDZ-ovih delegata - za EPP-ova kandidata za predsjednika Europske komisije izabran upravo njegov „stari prijatelj, dokazani borac za Europu, Jean-Claude Juncker". 

S druge strane, Kohl je izrazio zabrinutost stanjem u Ukrajini te pozvao sve strane na razboritost: 

- EU je predugo zapostavljala Ukrajinu, ali, isto tako, nije bilo ni dovoljno senzibiliteta u odnosima prema Putinu i Rusiji. Problemi se ne mogu riješiti preko noći, treba nam vremena. Miran suživot među različitim narodima mora biti moguć, no kriza u Ukrajini pokazuje da rat nije nužno pitanje prošlosti i da se još ne možemo osjećati sasvim sigurno u Europi.

Suosjećanje s građanima Ukrajine

Karamarko se složio s ocjenom svog domaćina i dodao da Hrvati snažno suosjećaju s građanima Ukrajine koji su izloženi velikoj nesigurnosti, posebno na Krimu:

- Sada se vidi koliko je važno to što je Republika Hrvatska postala dio prostora europske slobode, sigurnosti i prava. 

Ujedno, predsjednik i međunarodni tajnik HDZ-a prenijeli su Kohlu zabrinutost zbog neravnopravnosti Hrvata u susjednoj BiH koju "isto tako Europa ne smije zapostaviti jer ima svoje mjesto u EU". 

O tekstu iz Bilda izvijestio je i današnji Večernji list. Taj članak možete pročitati ovdje

PrivitakVeličina
20140314kohl.karamarkovl.pdf243.18 KB