Obitelj. Obrazovanje. Odgovornost. Optimizam. Ta „4O“ svojevrsna su egida pod kojom Karlo Ressler, nositelj naše pobjedničke liste, izlazi na europske izbore. U njegovom obraćanju na današnjem predstavljanju HDZ-ovih kandidatkinja i kandidata u Francuskom paviljonu u Zagrebu u fokusu su bile naše vrijednosti, znanje i vjera u same sebe.

- Prije 30 godina, kada se još nisam rodio, na Trgu bana Jelačića nije bilo Jelačićeva kipa i nije postojalo višestranačje. Samo ta dva detalja već pokazuju o koliko se različitim vremenima radi, ali i koliko smo daleko otišli. Trebamo biti zahvalni na svemu što su postigle prijašnje generacije, ali trebamo biti i spremni za nove izazove - započeo je Ressler svoj govor.

Tradicija, identitet & europsko opredjeljenje

Što je to što razlikuje HDZ od ostale 32 liste koje će se s nama natjecati? - zapitao se:  

- Tu su tri ključna elementa. Prvi: naše vrijednosti, narodnjačke i demokršćanske, naša tradicija, identitet i jasno europsko opredjeljenje u kontinuitetu od HDZ-ova osnutka. Kada se Europu gleda od Dublina do Atene, Lisabona do Helsinkija, velike su razlike, različiti su jezici i kulture, ali postoji ono što je svima nama zajedničko. Od najmanjeg sela do metropole, u središtu svakog mjesta nalazi se kršćanska crkva! I kršćanske su vrijednosti upravo ono što nas spaja i što trebamo baštiniti!

Znanje, sposobnost, rad & stručnost

Drugi element je znanje, kojima uvodimo promjene važne za Hrvatsku - naveo je Ressler:

- Nacionalne interese mogu zaštititi samo oni koji imaju znanje. Treba ih biti spreman hrabro braniti, ali i jasno artikulirati. Temeljem tog znanja i sposobnosti Vlada Andreja Plenkovića i provodi reforme. Stoga želimo jasno komunicirati koje su konkretne prednosti članstva u EU-u. Samo jedan primjer: Hrvatska je u pet i pol godina iz EU fondova primila 14 i pol milijardi kuna više nego što je uplatila u zajednički proračun. Iza svega stoji znanje, sposobnost, mukotrpan rad i stručnost mnogih ljudi koji su utkali svoje znanje u to da promoviramo naše interese.

Optimizam & vjera u sebe

Treći element: vjera da možemo uspjeti.

- Prije 30 godina naše su utemeljitelje i hrvatske branitelje mnogi uvjeravali da ćemo teško ostvariti samostalnost i suverenost. I tada se htjelo, kao i danas, nametnuti atmosferu beznađa i besperspektivnosti. Govorili su da je hrvatska država nemoguća, potom da je slučajna, a danas tvrde da je Hrvatska država bez budućnosti, a Hrvati narod bez budućnosti. No i mi ćemo pokazati da se može uspjeti!

Temeljni cilj je pokazati da se u svakom dijelu Hrvatske može živjeti bolje i osnivati obitelj. S čvrstim osloncem na sva postignuća koja su ostvarena pod vodstvom HDZ-a, želimo i moramo nastaviti graditi uspješnu priču, uspješnu Hrvatsku i pripremati se za Europu nove generacije! – zaključio je Karlo Ressler.