HDZ-ovu koalicijsku, pobjedničku listu za euroizbore u ponedjeljak je na STV-u (Televiziji Slavonije i Baranje) predstavio njen nositelj Andrej Plenković. Prenosimo ključne poruke iz njegovoga 10-ominutnog nastupa

O DILETANTSKOJ VLADI 

SDP-ova vlada izravno je odgovorna za katastrofalnu gospodarsko-socijalnu situaciju. Nije pripremila projekte za povlačenje novca iz EU strukturnih i investicijskih fondova. Da nema sredstava iz pretpristupnih fondova - koja je dogovorila prethodna HDZ-ova vlada - RH ne bi prošle i ove godine povukla ni centa! 

O „ZECU“ MIMICI 

Izuzetno je važno da birači pošalju snažnu poruku vladajućoj koaliciji da se nije snašla u uvjetima članstva u EU. Ne može im pomoći ni stavljanje aktualnog povjerenika Europske komisije Nevena Mimice za nositelja liste, koji unaprijed govori da ne želi biti europski parlamentarac. Takva nevjerodostojnost nije korisna hrvatskim biračima!

O POLJOPRIVREDI

Ovdje u Slavoniji i Baranji, primjerice, poljoprivrednici trebaju biti svjesni koristi od članstva u EU, iz čijih se fondova godišnje može dobiti 373 milijuna eura u izravnim plaćanjima te još 323 milijuna eura za ruralni razvoj. No aktualna vlada, nažalost, gotovo ništa od toga ponuđenog novca nije znala povući! Slavonija je poznata kao žitnica Hrvatske, a s ovim financijskim dodatkom, siguran sam da može biti i žitnica Europe!

O (NE)RASIPANJU GLASOVA

Hrvatski bi građani trebali birati one stranke koje će u Europskom parlamentu biti dio većine, a ne one koje nemaju partnere na europskoj razini. Nije dobro da biraju kopiju umjesto originala (Plenković misli na dismorfni Savez za Hrvatsku - op. ur.), bolje je da se koncentriraju na zastupnike koji će u EP-u moći multiplicirati svoju snagu snagom svoje političke stranke. A to su HDZ i Europska pučka stranka (EPP) u ovom mandatu itekako dokazali!

O VJERODOSTOJNOSTI PUČANA

Mi pučani, koji smo osnovali i koncepcijski osmislili europski projekt, imamo znanja i sposobnosti suočiti se s gospodarskom krizom, ali i program koji će snažno pridonijeti pozicioniranju Hrvatske kao nove članice EU, puno bolje nego što je to napravila aktualna vlast! Naša koalicija podržava kandidata EPP-a Junckera jer smatramo da treba podržati one koji su se već dokazali u upravljanju europskim procesima. 

Vjerodostojno za europsku Hrvatsku!