Dubravka Šuica na posljednjoj je plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u ovom sazivu ukazala na štetnu odluku SDP-ove vlade o ukidanju mnogobrojnih željezničkih linija. Odluku koja je zgrozila većinu Hrvatske.

http://hdz.hr/vijest/lokalne/protiv-ukidanja-zeljeznickih-linija-u-slavoniji

Štoviše, naša je eurozastupnica pisanim putem zatražila pomoć od Europske komisije da konkretno odgovori u sklopu kojeg EU programa RH može računati na sredstva za subvencioniranje nerentabilnih linija ako su one preduvjet za o(p)stanak stanovništva i gospodarski razvoj tih krajeva.

Bešćutni Hajdaš Dončić

- Treba odustati od ukidanja linija ako se želi izbjeći potpuna izolacija, dodatno iseljavanje i marginaliziranje stanovnika Slavonije i Baranje, ali i Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Šibensko-kninske županije. Nedopustivo je i ukidanje veze između luke Ploče i BiH. Ministar prometa Hajdaš Dončić nije vodio računa o đacima, studentima i radnicima koji svakodnevno putuju u veće gradove, a koji se nakon škole, fakulteta i posla vraćaju u svoja mjesta. Zanimljivo je da Vlada, s jedne strane, zagovara demografsku obnovu, dok je s druge svojim odlukama onemogućava - upozorila je Šuica.

Obveza prijevoza u općem interesu

Podsjetimo, usluge prijevoza putnika u javnome željezničkom i cestovnom prometu uređene su Uredbom br. 1370/2007 Europskog parlamenta i Vijeća Europe (23.10.2007.) koja propisuje da nadležno tijelo treba definirati i provoditi obvezu javnih usluga prijevoza u općem interesu, a da pri donošenju odluka financijski kriterij nije jedini. SDP, dakako, ne mari za tu uredbu. 

Govor zastupnice Šuice možete pogledati u nastavku: