Na mini-plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu raspravljalo se o ravnoteži spolova među savjetodavnim članovima trgovačkih društava uvrštenih na burze. Iako je prijedlog Direktive o povećanju zastupljenosti žena u nadzornim odborima već usvojen u EP-u, Vijeće EU do danas nije sastavilo zajedničko stajalište i na taj način blokira pregovore. 

Još uvijek neujednačeno 

Na raspravi je riječ dobila i voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica te je istaknula:

- Bilo bi mi drago da mnogo više muškaraca sudjeluje u raspravama na ovu temu - kako bi rasprave dobile na vjerodostojnosti. A sve sam veća zagovornica kvota jer društvo neće biti pravedno dok nas ne bude pola-pola uz jednake uvjete. Iako je od 2010. učinjen velik napredak kroz povećanje s 11 posto na 21 posto udjela žena u nadzornim odborima. Stanje u državama članicama i dalje je neujednačeno te, stoga, moraju reagirati kako bi se taj postotak povećao. 

Borba protiv nesrazmjera

Šuica je potom naglasila da očekuje da će države članice prihvatiti ovu Direktivu jer je očito da zakonodavstvo na europskoj razini u ovom području donosi dobre rezultate - što znači da su takve tvrtke efikasnije i konkurentnije.

- Nažalost, postoji nesrazmjer visokoobrazovanih žena i njihovog sudjelovanja u nadzornim odborima tvrtki, ali ne samo u tvrtkama nego i u ostalim sferama društva - protiv čega ću se nastaviti boriti!

HRVATSKA I DALJE ISPOD PROSJEKA EU

Nedostatak žena na vodećim pozicijama predstavlja neiskorišten ljudski kapital EU, stoga predložena Direktiva o poboljšanju ravnoteže među savjetodavnim članovima trgovačkih društava omogućuje tvrtkama da osiguraju podzastupljenom spolu minimalno 40 posto udjela u izvršnim odborima do 2020. u privatnom sektoru, a do 2018. u javnom sektoru. Samo je osam država članica koje imaju u prosjeku više od 25 posto žena u nadzornim odborima: Francuska, Latvija, Finska, Švedska, Velika Britanija, Danska, Italija i Njemačka, dok je Hrvatska nažalost i dalje ispod prosjeka EU.