(VIDEO) Splitsko-dalmatinska županija. Kandidati „plave skupine“ naše pobjedničke koalicijske liste Dubravka Šuica, Ivica Tolić i Ivan Sablić pohodili su Split. Na svetog Dujma, zaštitnika grada pod Marjanom, započeli su dan sudjelujući u tradicionalnoj procesiji i slušanjem svete mise. Molitva, druženje s građanima, šetnja rivom. 

;

Kapetan broda bez posade

Druga postaja - Omiš. Na skupu u Hotelu Plaža okupljene članove i simpatizere stranke pozdravili su čelnici županijskog HDZ-a Ante Sanader i omiškog Ivan Škaričić. Od naših kandidata prvi se auditoriju obratio Ivan Sablić, gospodarski diplomat i jedini predstavnik hrvatskog iseljeništva na svim eurolistama. Smjena ministra Slavka Linića samo je vrh sante leda problema koji potresaju kriminalnim aferama rastočenu SDP-ovu vladu:

- Zadnji događaji pokazuju da kapetan broda više nema podršku svoje posade! Taj nered unutar SDP-a rastjerat će i ono malo ulagača koji su bili spremni doći! HDZ je, s druge strane, predstavio svoj program, čak je vladajućima bio ponudio i konsenzus oko gospodarskih pitanja, ali oni su to odbili - što zorno svjedoči o njihovoj bahatosti. I još jedna presudna razlika: na našoj listi nema zečeva, ovi ljudi doista žele zastupati vas i vaše interese!

HDZ pred novom povijesnom zadaćom

Komodor Ivica Tolić, ratni zapovjednik koji je dobio visoko sedmo mjesto na našoj eurolisti, istaknuo je da je HDZ bio i ostao stožerna stranka hrvatskog naroda: 

 - Ovo je prvi put u demokratskoj Hrvatskoj da je jedna stranka dala mogućnost braniteljima, ljudima koji su stvarali ovu zemlju, da predlože svog kandidata. Došlo je vrijeme da ponovno budemo odlučni i odgovorni kao 90-ih! Nakon stvaranja i obrane države, HDZ je pred novom povijesnom zadaćom - osigurati dostojanstveni život svim našim građanima!

Dosadašnja voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica u završnom se govoru posvetila frakcijskim sukobima unutar SDP-a:

„Europejci“ oduzimali putovnice

- Više smo uplatili nego povukli iz EU proračuna jer Milanovićeva vlada ništa ne radi. Nesposobni su! Ne bih voljela da činjenica što nismo povukli ponuđeni nam novac stvori negativnu sliku o Europskoj uniji. Mi smo htjeli EU i dobili smo je, ali Vlada ne zna svoj posao! Pa za ministra imaju euroskeptika Grčića, koji je kazao kako bismo „imali rast, da nije EU“! Njima je istekao rok, troše vrijeme, nisu obavili zadaću i trebamo im 25. svibnja pokazati izlazni smjer. Upravo je HDZ, predvođen dr. Franjom Tuđmanom, pronosio europsku ideju. A oni koji su nekoć oduzimali putovnice kako se ne bi moglo ići na zapad danas se pokušavaju predstavljati kao „europejci“. Kakav spin! 

Treća postaja - Sinj. U dupkom punoj dvorani Hotela Alkar održan je predizborni skup, a domaćini su bili Ante Sanader i saborski zastupnik Ante Babić. Donosimo glavne naglaske iz govora naših kandidata:

SABLIĆ: Krajnje vrijeme da se bavimo radnim mjestima!

Što možemo ponuditi mladim ljudima da ostanu i da se ovaj naš kraj razvija? Medicinski turizam jedna je od mogućnosti: u EU, od 505 milijuna stanovnika, 86 milijuna su umirovljenici. I potrebna im je liječnička skrb. Ovdje, u mom rodnom Sinju, imamo velikih potencijala za razvoj upravo takvih projekata! Nekoliko je objekata u vlasništvu MORH-a, a država bi ih trebala što prije staviti na raspolaganje gradu. Krajnji je trenutak da se počnemo baviti radnim mjestima! 

TOLIĆ: Domovinski rat - baština EU!

U Bruxellesu i Strasbourgu neću se pretvoriti u europskog birokrata, nego ću ostati Hrvat i braniti nacionalne interese. Kanim otvoreno govoriti o svim problemima običnog čovjeka. Kada kažem glas hrvatskih branitelja, mislim na to da se ne smije dopustiti da se zaborave one vrijednosti koje su nas krasile u Domovinskom ratu. Ne smije se zaboraviti da se u Europi na kraju 20. stoljeća vodio obrambeno-oslobodilački rat! Jedan narod se borio protiv jednoumlja, totalitarizma i komunističke ideologije. To mora biti baština EU i hrvatski branitelj mora biti prepoznatljiv u njoj! 

ŠUICA: Nepodnošljivo je to što radi SDP!

Svima je već jasno gdje leži problem - u SDP-ovoj vladi! Nepodnošljivo je to što rade! Stvorili su kaos - pitanje je dana kada će morati odstupiti! Dana 25. svibnja nisu samo izbori za EP - nego i referendum o aktualnoj vlasti! Nakon pobjede na europskim izborima, slijede one na predsjedničkim i parlamentarnim. Dio smo Europe, velike gospodarske i političke sile. EU čini 7 posto svjetske populacije, a 23 posto svjetskog gospodarstva. Kao punopravna članica nismo nemoćni, i na najvažnije odluke možemo utjecati kroz našu Europsku pučku stranku. Bez kompleksa danas u ime cijele HDZ-ove delegacije u Bruxellesu, kao i naših novih kandidata, ponovno tražim povjerenje! 

Nakon Splitsko-dalmatinske, naši kandidati pobjedničku turneju po svim hrvatskim županijama danas nastavljaju u Dubrovačko-neretvanskoj.