(VIDEO) Dubrovačko-neretvanska županija. Kandidati „plave skupine“ naše koalicijske liste Dubravka Šuica i Ivan Sablić započeli su novi predizborni dan druženjem s građanima na tržnici u Dubrovniku. A tko može bolje poznavati Grad i njegove ljude nego Šuica, rođena Dubrovkinja i gradonačelnica „hrvatske Atene“ u dva mandata. Srdačni razgovori, potpora njezinoj (ponovnoj) kandidaturi, zadovoljstvo sastavom naše liste te „vječno pitanje“ - kada će napokon diletetantskoj SDP-ovoj vladi doći kraj?!

Dosta je agonije!

U stranačkim prostorijama potom je održana presica. Šuica:  

- Naša koalicija će ostvariti niz pobjeda, euroizbori samo su jedna stepenica u nizu! Zaslugom ove vlade širi se euroskepticizam. Budući da više novca uplaćujemo u europski proračun, nego što iz njega povlačimo, stvara se dojam da nam EU ne treba. Ne nasjedajte na takve priče jer za to nije kriva EU, nego „naša“ nesposobna vlada! Nema ništa ni dramatično ni čudno u padu jedne vlade! Za Hrvatsku bi bilo dramatično jedino to da SDP ostane na vlasti! Pa neće valjda građani četiri godine trpjeti njihov nerad! Moramo zajedno s EU pokrenuti Hrvatsku!

Sljedeća postaja - Kupari, nekadašnji vojni kompleks u Župi dubrovačkoj koji je više od dvadeset godina u ruševnom stanju. U društvu župana Nikola Dobroslavića i prvog čovjeka županijskog HDZ-a Branka Bačića, razgovor o problemima vlasništva, strateškim planovima i mogućnostima prenamjene sredstvima iz EU fondova. 

Nijedna kuna za mlade

Nezaposlenost mladih - aktualna tema kojoj naši kandidati, navlastito Šuica, oduvijek posvećuju veliku pozornost. U tvrđavi Revelin stoga susret s mladima: 

- Tri teme kojima sam se u Bruxellesu bavila bile su upravo vezane za mlade: nezaposlenost, Erasmus+ i mladi poljoprivrednici. Korištenjem programa Jamstvo za mlade stažisti su mogli dobivati i više od onih 1.600 kuna. No do danas ministar Mrsić nije povukao ni kunu u tu svrhu! Čak je i tih 1.600 kuna došlo u pitanje jer nije dorastao zadaći. 

Sablić, vice-konzul u Stuttgartu na poslovima savjetnika za gospodarstvo, usporedio je pak Hrvatsku i Njemačku: 

Učiti o poduzetništvu

- U pokrajini Baden-Württemberg, u kojoj živim i radim, je 2,7 posto nezaposlenih mladih samo zato što je obrazovni sustav sposoban odgovoriti potrebama industrije. Nužno je stoga ciljano osuvremeniti naš školski sustav! Za takve je projekte EU namijenila sredstva: poduzetništvo je potrebno uvesti kao kompetenciju u srednje, pa čak i osnovne škole. 

Predizbornim skupom na istom mjestu, u tvrđavi Revelin, bogati dan doživio je vrhunac. Zajedništvo i domoljublje! Uz Sablića i Šuicu, okupljenima su se obratili i Branko Bačić, Nikola Dobroslavić, predsjednik dubrovačkog (gradskog) HDZ-a Mato Franković te koalicijski partneri iz HSP-a AS Ruža Tomašić i Ivan Tepeš. Donosimo glavne naglaske iz govora HDZ-ovih kandidata:

SABLIĆ: Kažimo im auf Wiedersehen!

Od 1. srpnja članica smo EU - očekivanja su bila velika. Ali umjesto da pohrlimo prema Bruxellesu s pripremljenim projektima, bavili smo se pitanjima izručenja i ukaljali taj svečani trenutak koji je trebao biti pokretač dobre atmosfere za razvoj poduzetništva, transfer tehnologije i ulaganja. Zato vas pozivam da sa svojim obiteljima i bližnjima izađemo 25. svibnja na izbore i kažemo aktualnoj vladi auf Wiedersehen!

ŠUICA: Nered, pustoš, afere, smjene!

Što imamo u trećoj godini mandata ove vlasti? Imamo nered i neznanje, imamo pustoš, afere, smjene, šest ministara je otišlo preko leđa vas, poreznih obveznika! Nemamo vodstvo, središnja država ne radi i na nama je to promijeniti već 25. svibnja. Iz Revelina izašli smo prošle godine kao pobjednici i nema sumnje da će tako biti i sada!

Kandidati naše koalicijske skupine pobjednički put nastavljaju danas u BiH (Tomislavgrad i Mostar).