Kada mi je HDZ prezentirao nacrte svog programa, shvatio sam da imaju vrlo dobru bazu. Ideje su pogođene. Predložio sam im, na primjer, jedno od rješenja kako smanjiti nezaposlenost, a to je rješenje koje je primijenila i to uspješno i Njemačka. Nezaposlene treba potaknuti na samozapošljavanje i to poticajima na način da im se omogući nekoliko godina tax-free poslovanja. HDZ je, uvjeren sam, spremni voditi zemlju i provesti nužne reforme - istaknuo je CDU-ov gospodarski ekspert i zastupnik u Bundestagu Klaus-Peter Willsch u intervjuu za Večernji list

Članovi HDZ-ova gospodarskog tima, kao što znate, sastali su se 11. ožujka u Zagrebu s Klaus-Peterom Willschom, članom Odbora za gospodarstvo i energetiku Bundestaga i zastupnikom Kršćansko demokratske unije (CDU), te prof. dr. Siegfriedom Schönherrom, voditeljem međunarodnih projekata iz minhenskog IFO instituta - jednog od najrenomiranijih ekonomskih instituta u svijetu. 

Na višesatnom radnom sastanku s njemačkim partnerima razrađivali su se dijelovi HDZ-ova gospodarskog programa i mjerama izlaska iz aktualne krize u Hrvatskoj. Detaljno se razgovaralo i o konkretnim razvojno-investicijskim projektima koje će HDZ uskoro predstaviti na međunarodnoj konferenciji.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/s-njemackim-partnerima-razradujemo-gospodarski-program

Tim je povodom u jučerašnjem Večernjem listu objavljen veliki intervju, preko cijele stranice, s Willschom. Prenosimo najzanimljivije dijelove:

O NEUČINKOVITOJ VLADI

Puno znam o stanju u Hrvatskoj. Svjestan sam da ste u recesiji petu godinu zaredom kao i da ste ušli u proceduru prekomjernog deficita. Rast BDP-a koji je Vlada predvidjela je nerealan, odnosno očekuje se veći rast nego je realno očekivati. Ipak, problem koji bi najviše naglasio je da je u Hrvatskoj jako teško naći ljude spremne donijeti odluke. Zato se ulagači 'šetaju' od šaltera do šaltera, od grada ili općine do županija pa do institucija državne uprave. Problem postoji i u pravosuđu jer nije efikasno pa je vrlo teško predvidjeti koliko će trajati sudski postupak, kada će biti zakazano ročište, a naročito je teško predvidjeti ishod sudovanja. (...) Najveći izazov Hrvatske,  ponovit ću, je donošenje odluka i njihovo provođenje u planove. Nemate odlučne ljude na čelu koji su spremni donijeti brze i prave odluke. 

O NEREALIZIRANIM INVESTICIJAMA 

Znam nekoliko (njemačkih) ulagača koji su odlučili uložiti u Hrvatsku, ali treba istaknuti da je jako teško ishoditi sve dozvole koje su potrebne za pokretanje posla. Hrvatska ima visoke troškove poslovanja i toga treba biti svjestan svaki puta kada se govori o investicijama. (...) Hrvatskoj treba sustav koji neće kažnjavati poduzetnike i kojeg svatko tko ulazi u svijet biznisa može predvidjeti. Ako svaku godinu ili dvije mijenjate poreze, a time i pravila igre, investitori gube povjerenje. 

Turizam je jedan od sektora u koji bi se mogle privući brojne investicije. Potencijal za ulaganja je i u prehrambenom sektoru naročito zato što postoji puno neiskorištene obradive zemlje. Ako je problem navodnjavanje i pristup vodi, treba napraviti model koji veže ulaganja u navodnjavanje s ulaganjima u prehrambenu industriju. S potencijalom kojeg ima Hrvatska ne smije biti uvoznik, već izvoznik hrane.  

O ENERGETSKIM POTENCIJALIMA 

U gospodarskom smislu preporučujem da se fokusirate na nekoliko sektora. Veliki potencijal vidim u energetici, naročito u obnovljivim izvorima energije. Imate prirodno bogatstvo u suncu i vjetru i to treba iskoristiti naročito na područjima Hrvatske koja su slabo naseljena. 

O HDZ-ovu GOSPODARSKOM PROGRAMU

Kada su me upitali jesam li spreman pomoći u sastavljanju platforme za gospodarski razvoj za HDZ, pristao sam zbog bliskih veza s HDZ-om koje imam od kasnih 90-tih. Odmah sam se savjetovao s nekoliko znanstvenika i stručnjaka iz ekonomskih instituta. Međutim, kada mi je HDZ prezentirao nacrte svog programa shvatio sam da imaju vrlo dobru bazu. Ideje su pogođene. Predložio sam im na primjer jedno od rješenja kako smanjiti nezaposlenost, a to je rješenje koje je primijenila i to uspješno i Njemačka. Nezaposlene treba potaknuti na samozapošljavanje i to poticajima na način da im se omogući nekoliko godina tax-free poslovanja. HDZ je otvoren za taj prijedlog. 

O HDZ-ovoj POBJEDI

Ne želim se miješati u unutarnju politiku Hrvatske, ali naravno da kao član CDU-a podržavam sestrinski HDZ koji je dio obitelji europskih pučana. (...) HDZ je napravio neke pogreške, ali uvjeren sam da su spremni voditi zemlju i provesti nužne reforme.   

Cijeli intervju s CDU-ovim gospodarskim stručnjakom Klaus-Peterom Willschom možete pročitati ovdje.

 Willschovu video poruku članovima HDZ-a možete pogledati u nastavku:

PrivitakVeličina
20140313willsch.intervl.pdf592.36 KB