Naša eurozastupnica i stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić objavila je novi broj newslettera - mjesečnika I'M - koji izdaje s ciljem informiranja javnosti o događajima vezanima za EU i Hrvatsku.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-hrvatska-tone-dok-dr...

http://hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-milanoviceva-vlada-je-ra...

http://hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-rezultat-rada-ove-vlade-...

I dalje zaostajemo

U uvodnoj riječi naša je eurozastupnica govori o temama koje trenutno zaokupljaju države članice i institucije EU, a kojima je cilj uspostava jake i stabilne monetarne i političke unije. Istaknula je pritom da je Hrvatska i dalje daleko od ispunjavanja ciljeva zadanih u proceduri Prekomjernog proračunskog deficita i opterećena je brojnim makroekonomskim neravnotežama.

Alarmantna situacija

U autorskom članku Maletić detaljno analizira EU fondove te ističe da kontinuirano neizvršavanje premalih planova koči razvojne potencijale Hrvatske i jasno pokazuje da je vlada nakon četiri godine daleko od uspostave efikasnog i brzog sustava korištenja EU fondova. Zaključuje potom da za Hrvatsku - koja ima godišnju alokaciju EU sredstava preko milijardu eura - ovako niska razina izvršavanja EU sredstava je poražavajuća i alarmantna. 

Nezaposlenost i siromaštvo

U koautorskom članku eurozastupnica Maletić i članica HDZ-ova Odbora za financije i Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Darije Jurice Vuković govore o političkim prioritetima EU koje je predstavila Europska komisija te početku novog ciklusa koordinacije ekonomske i fiskalne politike unutar EU - odnosno Europskog semestra za 2016. godinu. Maletić i Vuković zaključuju da Hrvatsku i dalje obilježavaju prekomjerne makroekonomske neravnoteže te visoka razina nezaposlenosti i siromaštva. 

Hrvatskoj 51. mjesto od 64 države

Glavni savjetnik u Direkciji za statistiku Hrvatske narodne banke dr. sc. Davor Galinec analizirao je najnovije kretanja deficita i duga u Hrvatskoj i EU te trenutnu ekonomsku situaciju u Hrvatskoj temeljem nalaza Jesenske prognoze Komisije. Ivana Petričko, asistentica naše eurozastupnice, analiza pak istraživanje „Youthonomics“ u kojem je Hrvatska zauzela 51. mjesto od 64 države uključene u istraživanje. Naime, koristeći 59 različitih kriterija uključujući i nezaposlenost mladih, kvalitetu i trošak obrazovanja, proračunski deficit, pristup tehnologiji, političke i vjerske slobode, kreiran je Youthonomics globalni indeks.

Brojne aktivnosti 

U EP-u Maletić je ugostila časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove, sestre Dominikanke i školske sestre te članove zbora Beatus Župe sv. Obitelji iz Zagreba. Ugostila je, također, i predstavnike akademske zajednice, poduzetnike i novinare iz Hrvatske koji su sudjelovali na konferenciji koju je organizirao Ured naše eurozastupnice - pod nazivom „Povezivanje poduzetništva i znanosti i financiranje iz proračuna“.

Mjesečnik I'M u cijelosti možete pročitati na linku:

http://issuu.com/ivanamaletic/docs/im1112_2015