Naša eurozastupnica Ivana Maletić objavila je novi broj svog newslettera - Informativnog mjesečnika I'M koji izdaje s ciljem informiranja javnosti o događajima vezanima za Europsku uniju i Hrvatsku. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/vlada-kasni-s-eu-projektima 

Formula gospodarskog oporavka

Nakon uvodnika, u kojem sama Maletić oštro kritizira SDP-ovu vladu zbog lošeg upravljanja javnim novcem, slijedi tema broja - autorski članak bivšeg ministra financija Republike Slovačke Ivana Mikloša o ključnim točkama reforme javnih financija koja je otvorila vrata gospodarskom oporavku njegove zemlje.

Iznimnu važnost u upravljanju državnim financijama ima i kvalitetna porezna reforma. Glavne mjere takve reforme moraju uključivati ukidanje gotovo svih poreznih izuzeća, posebnih poreznih stopa, dvostrukog oporezivanja te uvođenje jedinstvene stope PDV-a i proporcionalnog poreza na dohodak - ističe Mikloš, prezentirajući uspješan primjer iz Slovačke.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-slovacki-je-primjer-inspirativ...

Ocjena fiskalnih kretanja u RH

U još jednom zanimljivom članku, dr. sc. Davor Galinec piše o ocjeni fiskalnih kretanja u sklopu listopadske objave Izvješća o prekomjernom proračunskom deficitu i razini duga opće države (EDP notifikacija). Ostvarene vrijednosti proračunskog deficita bitno odstupaju u odnosu na ciljne veličine zadane Preporukom Vijeća u sklopu Postupka prekomjernog proračunskog deficita. 

Ono što u velikoj mjeri utječe na vrijednost proračunskog deficita u Hrvatskoj su veličine rashoda za kamate i konstantno smanjenje rashoda za investicije koje dovodi do pada konkurentnosti gospodarstva - zaključuje Galinec.

Pasivno promatranje SDP-ove vlade

Ivana Maletić analizira pak strukturu nedavnog rebalansa proračuna SDP-ove vlade - za koju već svi osjećaju da vrluda i ne upravlja kretanjima u državi. Vlada rebalansima na kraju godine poručuje da nije sposobna realizirati planirano i da su svake godine rezultati znatno gori od očekivanih. 

Naša financijska ekspertica ističe da se svi s pravom pitaju zašto Vlada na vrijeme ne poduzima aktivnosti koje su nužne kako bi i ostvarila ono što je planirala. Umjesto toga, diletantska Milanovićeva družina inertno promatra loša kretanja, koja rebalansom na kraju godine samo legalizira.

Neumorna Maletić

Mjesečnik završava presjekom događaja u Europskom parlamentu i vijestima iz Hrvatske. Među ostalim, Maletić je na HDZ-ovoj međunarodnoj konferenciji „Jačanje zdravstvenog sustava - mogućnosti i perspektive“ imala dva izlaganja o dobroj praksi iz uređenijih europskih zemalja. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-jacanje-zdravstva-2-hdz-ovu-vl...

Mjesečnik I'M u cijelosti je dostupan OVDJE. Ugodno čitanje!