Na posebnom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, na kojem je sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, odobren je Sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a i potvrđena Politička deklaracija o budućim odnosima EU i UK.

- Usvojili smo zaključke kojim politički odobravamo tekst Ugovora o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije i Deklaraciju koja se odnosi na buduće odnose između EU 27 i Ujedinjene Kraljevine te smo zahvalili našem pregovaraču Michelu Barnieru i cijelom timu - rekao je Plenković nakon posebnog sastanka Europskog vijeća.

Naveo je kako je u svom izlaganju rekao da se premijerka May nalazi u vrlo nezahvalnoj poziciji.

- Ona je u kampanji o Brexitu bila na strani političara konzervativne stranke koji su bili za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, a rezultati referenduma doveli su je do toga da treba pregovarati o Brexitu.

Tekst sporazuma je kompromisan

Ocijenio je da je Barnier sa svojim timom napravio jako dobar posao i da se napravilo maksimalno što se moglo u razdoblju koje je iza nas. Dodao je da je Europska unija pokazala visoki stupanj političke odgovornosti.

- Scenarij uređenog i dogovorenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije jest ono što je najvažnije - zbog pravne sigurnosti svih građana Europske unije, poslovnih subjekata, ali i financijskih tržišta.

Naglasio je da je svaki dogovor puno bolji od scenarija izlaska u ponoć i minutu.

- To je važno zbog pravne sigurnosti svih građana Europske unije, poslovnih subjekata, ali i financijskih tržišta.

Povijesni sastanak Europskog vijeća

Ustvrdio je da smo sada u presedanskom smislu svjedočili jednome povijesnome Europskom vijeću.

- Nikad se dosad u razdoblju europske integracije i konstrukcije europskog projekta nije dogodilo da jedna država izlazi - rekao je Plenković, dodavši da sada znamo što se događa kad se aktivira Članak 50.

Poručio je da nakon što se ovaj sporazum ratificira i dobije privolu u britanskom parlamentu 30. ožujka 2019. treba krenuti s daljnjim važnim temama za 27 članica EU.

- To znači fokusirati se na novu financijsku perspektivu, izazove gospodarskog, socijalnog karaktera koji su pred nama, na pitanje migracije i sve ostalo što je na dnevnom redu.

Ocijenio je da bez Ujedinjene Kraljevine - stalne članice Vijeća sigurnosti, nuklearne sile, prvaka slobodne trgovine, ključne zemlje, globalno gledajući - Europska unija nije ista i zato je cijeli proces dobio jednu formu koja je uredna, korektna, ali neželjena od svih koji su u procesu sudjelovali.

 - Osobno sam protiv toga bio zadnjih pet godina.

Pouka je da ovakve teme treba puno bolje tumačiti u javnosti

Na pitanje hoće li ovaj presedan u budućnosti slijediti i neke druge članice ili će proces britanskog izlaska takve obeshrabriti, premijer je odgovorio kako se nada da će ih ovaj proces obeshrabriti.

- Mislim da je jedna od pouka da ovakve teme treba puno bolje tumačiti u javnosti i objašnjavati građanima. Lekcije su naučene.

Zaključio je da ne vidi političku korist bilo komu tko bi želio slijediti ovaj scenarij.

Na upit kakav je plan EU u slučaju da sporazum ne bude prihvaćen u britanskom parlamentu premijer je odgovorio da su u ovom trenutku politički odobrili tekst kakav je ispregovaran, a da je na britanskoj premijerki da za njega dobije potporu u zastupničkom domu.

- Na njoj je hoće li u tome uspjeti. Ne bih u ovom trenutku prejudicirao što će biti sredinom prosinca, pričekajmo - poručio je, ocijenivši kako je ovaj sporazum dobar kompromis te velikodušan spram Ujedinjene Kraljevine, koja je sam odlučila da želi izići.

Hrvati u Britaniji imaju status kao i ostali građani EU

Upitan je li, osim španjolskog prigovora o Gibraltaru i francuskog o ribolovu, i Hrvatska imala prilike iznijeti svoje stajalište tijekom ovih pregovora, premijer je odgovorio potvrdno, naglasivši da smo mi jedna od zemalja koja je najmanje pogođena izlaskom Ujedinjene Kraljevine.

- Prvo, mi smo najkraće u Uniji, drugo, geografski smo gdje jesmo - da smo u poziciji da imamo Gibraltar vjerojatno bismo se isto ponašali. Što se tiče prava ribarenja, novi ugovori oko ribarstva će se pregovarati i prije nego ostali ugovorni odnosi Ujedinjene Kraljevine i Europske unije.

Naglasio je kako smo ostvarili da se status hrvatskih građana koji su u Ujedinjenoj Kraljevini tretira na jednak način kao i ostali.

- To smo uspjeli političkim dogovorom na temelju reciprociteta.

Vlada stoji iza svoga prijedloga Zakona o udomiteljstvu

Na pitanje da komentira političke prijepore oko Zakona o udomiteljstvu podsjetio je kako je Vlada uputila prijedlog zakona, iza kojeg stoji.

Hoće li biti još rasprava među članicama parlamentarne većine oko nekih amandmana u Saboru, vidjet ćemo - rekao je Plenković, dodavši kako Vlada stoji iza prijedloga kojeg je poslala u dva čitanja.