Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Bruxellesu je, uoči posebnog sastanka Europskog vijeća o Članku 50., na kojem se očekuje da čelnici 27 zemalja članica potvrde sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU-a i političku deklaraciju o budućim odnosima, izjavio kako sastanak predstavlja važnu točku u procesu pregovaranoga Brexita.

- Moj stav je vrlo jasan već nekoliko godina; šteta da je do ovog uopće došlo. Mislim da je to odluka koja će imati najviše negativnih posljedica po Ujedinjenu Kraljevinu, a nije dobra ni za Europsku uniju.

Otklonjene nejasnoće

Dodao je da proces, kad već postoji, treba biti uređen.

- Sporazum o povlačenju i politička deklaracija kao i aranžman koji je postignut oko pitanja Gibraltara i Sjeverne Irske, mislim da na najbolji mogući način u ovim okolnostima regulira sva ta osjetljiva pitanja.

Na pitanje baca li španjolska intervencija sjenu na ukupni pregovarački proces, Plenković je odgovorio da svaka država članica uvijek ima neke posebne interese.

- Pitanje Gibraltara u odnosima Španjolske i Ujedinjene Kraljevine nije od jučer. Bitna stavka je pravna jasnoća nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine, te su nejasnoće otklonjene.