Eurozastupnici HDZ-a uglas su upozorili da loša socijalna situacija u BiH nije jedini uzrok nasilja. Apelirali su na tijela EU da promptno reagiraju u cilju smirivanja stanja i osiguranja europskog puta te države. 

Na jučerašnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, na kojoj je sudjelovala i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, održana je rasprava o krizi u BiH. 

Politička pozadina

Zastupnici HDZ-a Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Zdravka Bušić uglas su upozorili da loša socijalna situacija u BiH nije jedini uzrok nemira i nasilja koji su bili, znakovito, usmjereni uglavnom na županijske institucije te zemlje. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/opasnost-instrumentalizacije-socijal...

Apelirali su na tijela EU da promptno reagiraju u cilju smirivanja stanja i osiguranja europskog puta BiH. Zauzeli su se, ponajprije, za ravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda te očekuju konkretan angažman EU. 

Izbjegnut međunacionalni sukob

Ashton je u odgovoru naglasila da je pozorno pratila sva događaje, posebice u Mostaru, koji su mogla prerasti u međunacionalni sukob. Najavila je da će se u konzultacijama i dijalogu s državama članicama zauzeti za aktivnu ulogu EU diplomacije u smirivanju stanja i napretka BiH.