S 66% glasova ZA, dakle dvotrećinskom većinom izašlih na birališta, hrvatski narod je rekao DA Europi.

 To se dogodilo u mjescu kada smo obilježili 20. godišnjicu povijesne odluke tadašnje Europske zajednice o priznanju Republike Hrvatske. Tada, u vrlo teškim trenucima za moju domovinu, nakon pada Vukovara i u jeku agresorskog pohoda Miloševićevih snaga, Europa je napokon rekla DA mladoj hrvatskoj demokraciji.

 Izuzetno sam ponosna što dva desetljeća kasnije, u puno manje dramatičnim ali ipak izazovnim danima za Europu, Hrvatska rekla DA europskom projektu mira, stabilnosti i prosperiteta.

 Bez ikakve namjere da precijenim ulogu Hrvatske u europskom kontekstu, moram ipak istaknuti da uspješan ishod referenduma važan je pokazatelj da je Europa kao politički i mirotvorni projekt i dalje atraktivan, te da upravo na tim temeljima Europa može i mora tražiti put za izlaz iz današnje krize.

 Hrvatsko DA Europi dobra je vijest za Hrvatsku i za Europu, za sve narode i sve naše građane.

 Međutim, moram i ovdje istaknuti da je potpora Europske pučke stranke bila od presudne važnost za uspješno okončanje naših pristupnih pregovora. Kao što sam istaknula u zajedničkom pismu s predsjednikom Martensom, koji smo uputili 30. siječnja, uspjeh na referendumu je ujedno uspjeh Hrvatske demokratske  zajednice, koja je vodila Hrvatsku u trenutku završetka pregovora i potpisivanja Pristupnog ugovora, te Europske pučke stranke kao najjače političke snage koja je neprekidno podupirala hrvatski put prema Europi.

 Stoga se i ovom prilikom želim svima vama zahvaliti na potpori, te zatražiti daljnju potporu za brzu ratifikaciju hrvatskog Pristupnog ugovara.

 Bez obzira što je Hrvatska demokratska zajednica sada u oporbi, naša europska opredjeljenost ostaje čvrsta. Bez obzira na razlike koje imamo sa sada vladajućom Socijaldemokratskom partijom po nizu drugih pitanja, oko europskog usmjerenja Hrvatske uvijek će se moći računati na aktivnu potporu HDZ-a.

 Naime, uvjereni smo da je pripadnost Europi u najboljem nacionalnom interesu naše domovine, te da je ulazak Hrvatske u EU isto tako u najboljem interesu Europe.

 Kao članica Europske unije, Hrvatska će također biti most prema susjednoj regiji jugoistočne Europe i agent europeizacije tog prostora. Daljnje proširenje EU ovist će uvijek o ispunjavanju strogih kriterija za članstvo, ali uvjerena sam da je u našem zajedničkom interesu da europska perspektiva ostane otvorena za sve države jugoistoka. Takva eurospska perspektiva i dalje predstavlja najbolju opciju za širenje stabilnosti i reformskih politika u tom dijelu našeg kontinenta.

 Kao zemlja koja je prošla kroz zahtjevan put pristupnih pregovora, Hrvatska dobro zna koliko su teški neki reformski pothvati koji su nužni za ulazak u Europsku uniju. Međutim, oni su nužni ne samo zbog ulaska nego i nakon članstva.

 Sposobnost reformiranja velikih gospodarskih i društvenih sustava, s dvostrukom namjerom fiskalne uravnoteženosti i povečanja konkurentnosti naših ekonomija, apsolutna je nužnost za uspješno funkcioniranje unutar EU, odnosno za uspješno pozicioniranje Europe u globalnom gospodarstvu.

 O tim i drugim važnim pitanjima za budućnost naše Europe imat ćemo prilike i dalje razgovarati u okviru Europske pučke stranke, te kao članovi EPP-a i u europskim institucijama. Stoga me veseli što će se Klubu zastupnika EPP-a uskoro pridružiti i zastupnici iz HDZ-a, u prvoj fazi kao promatrači, a nakon europskih izbora kao punopravni članovi Europskog parlamenta.

 Poštovani gospodine predsjedniče,

 Dozvolite da se i ovom prilikom zahvalim vama na osobnoj potpori i Hrvatskoj i Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Željela bih se također posebno zahvaliti i glavnom tajniku na aktivnoj podršci i suradnji.

 Kao što se to dogodilo i drugim strankama u Srednjoj Europi koje su završile pregovore s EU, tako danas i HDZ, nakon što je uspješno obavio taj strateški posao za Hrvatsku, mora u ovom oporbenom periodu definirati nove političke prioritete i smjernice.

 Još jednom hvala na vašoj potpori i hvala vam na pozornosti.