Andrej Plenković gostovao je sinoć u HTV-ovu Dnevniku 3 u svome premijernom intervjuu kao nositelj HDZ-ove koalicijske liste za skorašnje euroizbore. Izdvajamo ključne poruke iz njegovog razgovora s urednikom Sinišom Kovačićem.

Daleko kvalitetnija lista

Na našoj listi, daleko kvalitetnijoj od one Kukuriku koalicije, imamo iskusne eurozastupnike koji su se dokazali radom u ovih devet mjeseci mandata. Vjerujem da smo mi HDZ-ovi zastupnici, kao svojevrsni inovativni element na hrvatskoj političkoj sceni, svojim intenzivnim radom pokazali da je Europski parlament i hrvatski parlament jer zakoni koji se ondje donose izravno utječu na naše građane te sve pravne i fizičke osobe.

Branitelj, iseljenik, BH-Hrvat

Jedina smo lista koja je na visoko mjesto, šaljući time snažnu političku poruku, stavila istaknutoga hrvatskog branitelja - komodora Ivicu Tolića. Također, HDZ jedini među kandidatima ima predstavnika dijaspore - kolegu Sablića iz Njemačke - i predstavnicu Hrvata iz BiH - Željanu Zovko. Imat ćemo intenzivnu kampanju, obići ćemo cijelu Hrvatsku, kao što smo to napravili i prošle godine, kada smo upravo tim izravnim kontaktom uspjeli mobilizirati dovoljno naših birača da osvojimo izbore. Ovog se puta nadamo i većem izlasku birača, ali očekujemo i puno korektniji medijski tretman nego lani. Očekujemo najmanje sest mandata, kao i lani.

Gužva i nered na ljevici

Ne bih rekao da nam je Savez za Hrvatsku ozbiljan konkurent. Mi imamo vrlo snažnu listu na platformi programa Europske pučke stranke (EPP) koja u središte stavlja poduzetnika, odgovornost, solidarnost, inovacije, manje poreze i konsolidaciju.

Uostalom, puno je veća gužva na ljevici. Izuzetno je važno, kada birači poklanjaju povjerenje nekoj listi, da znaju kojoj bi političkoj grupaciji ti kandidati pripadali. Za nas se zna, idemo u EPP, stranku koja će omogućiti Jean-Claudeu Junckeru da postane predsjednik Europske komisije. No kada optirate za Kukuriku, ne znate je li to glas za socijalističkog kandidata za predsjednika EK (SDP), ili za onog liberalne grupacije (HNS, IDS).