(PHOTO) Na margini Münchenske sigurnosne konferencije koja je, kako je sam istaknuo, „već pola stoljeća referentan događaj za raspravu globalnih odnosa i adresiranje sigurnosnih izazova ", predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sastao se sinoć s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je Hrvatsku posjetio prošle godine.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/3-dana-u-bavarskoj-predsjednik-plenkovic-na-munchenskoj-sigurnosnoj-konferenciji

Sjeverna Makedonija u NATO-u

- Važno je da se vidi naš doprinos globalnoj strategiji NATO-a koji ove godine obilježava 70. obljetnicu, ali i globalnoj sigurnosti te situaciji u susjedstvu. Hrvatska će uskoro ratificirati sporazum o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO - najavio je Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-stoltenberg-hrvatska-je-vec-9-i-pol-godina-odgovorna-clanica-nato-i-pouzdana

Približavanje SAD-a europskim partnerima

Objasnio je da je iz rasprava u kojima je sudjelovao i na Transatlantskom Forumu u organizaciji Kršćansko-socijalne unije (CSU) na temu „Svijet u neredu - Zašto su važni transatlantski odnosi“ i na okruglom stolu Atlantic Councila o Inicijativi tri mora razvidna tendencija približavanja SAD-a europskim partnerima.

- U odnosu na komentare iz 2016. o svojevrsnom američkom unilateralizmu i diplomaciji, koja je više ekonomski i trgovinski orijentirana, danas se, nakon niza kontakata, aktivnosti i susreta, osjeća da je NATO važan i za SAD i za europske saveznike.

2 posto BDP-a za obranu

Komentirao je i zahtjev  SAD-a da sve članice NATO-a izdvajaju 2 posto BDP-a za obranu, koji je predsjednik Trump još snažnije stavio na stol negoli prijašnje američke administracije.

- Sve države se trude da izdvajaju više za obranu. Hrvatska, koja bilježi svojih prvih 10 godina članstva u NATO-u, od 2016. kontinuirano povećava proračun za obranu, prije svega radi naše sigurnosti i jačanja sposobnosti Hrvatske vojske, ali isto tako radi šireg doprinosa naporima svih saveznika.

LNG & suradnja Baltik-Crno more-Jadran

 Što se tiče Inicijative tri mora, predsjednik Plenković je napomenuo da je za Hrvatsku važno razvijati suradnju između Baltika, Crnog mora i Jadrana u sigurnosnim, energetskim i trgovinskim pitanjima.

- Iza nas je strateška odluka Vlade RH o izgradnji LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, što Hrvatsku u sasvim drugom svjetlu pozicionira na energetskoj karti Europe. I naš tzv. Trio predsjedanja Europskom unijom - Rumunjska, Finska i Hrvatska - jako se dobro uklapa u Inicijativu.

S predsjednicom CDU-a Kramp-Karrenbauer

Upitan o jučerašnjom susretu s predsjednicom Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, kao i današnjem s bavarskim premijerom Markusom Söderom, poručio je da Hrvatska mora jačati odnose s Njemačkom i njemačkim zemljama, osobito s Bavarskom.

- S Njemačkom nas vežu velika trgovinska suradnja, investicije, mnogobrojni Hrvati koji u njoj rade i žive, njemački turisti u Hrvatskoj… I na tome ćemo ustrajno raditi.

BOGATA BILATERALA

Drugog dana boravka u Bavarskoj, predsjednik Plenković održat će niz bilateralnih sastanaka, i to redom: povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günther Oettinger, kosovski premijer Ramush Haradinaj, predsjednik Vlade Savezne pokrajine Bavarske Markus Söder, glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier, predsjednik Republike Kosovo Hashim Thaçi te predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu (i spitzenkandidat EPP-a) Manfred Weber.