Brodsko-posavska županija. Prva današnja postaja tzv. zelene skupine kandidat(kinj)a HDZ-ove koalicijske liste: Nova Gradiška. Topli doček i ne začuđuje - jer naši dosadašnji (i budući) eurozastupnici ne obilaze Lijepu našu uzduž i poprijeko samo u kampanji, nego su to činili tijekom cijeloga svog mandata. I još stigli biti najaktivnija hrvatska delegacija u Europskom parlamentu! 

Tako je Ivani Maletić, primjerice, u samo deset mjeseci ovo već treći posjet tom gradu u kojem je, među ostalim, bila održala i posebnu regionalnu konferenciju o mogućnostima korištenja EU fondova u Brodsko-posavskoj županiji. Ministra Branka Grčića i njegove „šampione sporosti“ plaćaju porezni obveznici, a Maletić odradi njihov posao: sasluša probleme jedinica lokalne samouprave i poduzetnika te im pomogne znanjem, stručnošću i - konkretnim rješenjima.

Vizija gradonačelnika Bigovića

- U Novoj Gradiški ima puno potencijala, projekata u različitim fazama pripreme: od vodoopskrbe i odvodnje, preko sanacije odlagališta komunalnog otpada i obnove gimnazije, do Panonskoga zelenoga industrijskog parka u vrijednosti od 184,3 milijuna kuna, vrlo važnog za razvoj gospodarstva - istaknula je Maletić. 

Stoga je Maletić bez ikakve zadrške pohvalila gradske vlasti:

- Gradonačelnik Željko Bigović ima viziju, ima temeljit program rasta i razvoja! Zajedno s poduzetnicima i poljoprivrednicima, a uz pomoć HDZ-ovih eksperata za EU fondove,  pokrenut će gospodarstvo i otvoriti radna mjesta. Te, ponajvažnije, zadržati mlade u svom gradu! 

Protiv zagađenja iz rafinerije

U Slavonskom Brodu - nakon druženja s građanima na Korzu - naši su Briselci održali zapaženu konferenciju za novinare. Plenković je bez ikakve zadrške najavio da ćemo 25. Svibnja postići još bolji rezultat nego na prošlim euroizborima:

- Mi smo cijeli mandat bili glas hrvatskih građana u EU. Postavljali smo pitanja povjerenicima Europske komisije i o problemima Slavonskog Broda. Konkretno, o zagađivanju zraka iz rafinerije u Republici Srpskoj. Nastavit ćemo i dalje pomagati rješavati probleme!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-ek-zastitite-slavonski-brod-od-smrada-i-zagadenja-iz-rafinerije-u-republici

13 milijardi eura za RH!  

Na tribini na Strojarskom fakultetu Plenković je pak podsjetio da je kao član Odbora za proračun EP-a sudjelovao u donošenju Višegodišnjega proračunskog okvira kojim je Hrvatskoj namijenjeno 13 milijardi eura  (milijardi!) u sljedećih sedam godina. Buduća će HDZ-ova administracija, stručna i kompetentna, znati povući taj dragocjeni novac. Za razliku  od SDP-ovih podobnika i uhljeba. 

Na istoj je tribini Željana Zovko, međunarodna tajnica HDZ-a BiH i jedina kandidat(kinja) bosansko-hercegovačkih Hrvata na svim eurolistama, pozvala mlade da iskoriste prednosti koje im se pružaju članstvom u EU: mobilnost, sloboda kretanja, doškolavanje u drugim članicama... Ali i da se uvijek vrate u Domovinu i stečeno znanje ulože u njen prosperitet.

Projekti za umirovljenike 

Naši kandidati potom su posjetili brodsku Poljoprivrednu (srednju) školu i njen Regionalni centar za biotehnološka istraživanja - ustrojen novcem iz EU fondova. Tko zna - zna. Nisu zaboravili ni na građane starije dobi: u domu umirovljenika su ih upoznali s činjenicom da je EU otvorila niz projekata za osobe starije od 50 godina te ih pozvali da iskoriste prilike koje im se nude. Opet su odradili Vladin posao.

Naši kandidati nastavili su uspješan boravak u ovoj županiji predizbornim skupom u Slavonskom Brodu.