U Vašem tekstu Hrvatska je percipirana skoro isključivo u kontekstu bivše Jugoslavije zanemarujući tisućljetni hrvatski kulturni identitet. U tom smislu, kao zastupnici hrvatske delegacije Europske pučke stranke - HDZ-a, tražimo Vas objašnjenje iz kojih je razloga takva neprimjerena i pogrešna poruka odaslana prilikom otvaranja ovako važne izložbe u Europskom parlamentu za Hrvatsku i za Europsku uniju – poručili su HDZ-ovi eurozastupnici

HDZ-ovi eurozastupnici Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Zdravka Bušić, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier promptno su jučer reagirali na sadržaj brošure o izložbi hrvatskih umjetnika u Europskom parlamentu. Njemački SPD-ovac Martin Schulz (član Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u EP-u) u predgovoru umjesto pohvale hrvatskoj kulturi i umjetnosti po čemu smo, među inim, prepoznati u cijelome svijetu, pažnju je posvetio „jedinstvenom položaju Hrvatske u bivšem istočnom bloku“. A povijesna je činjenica da su se u Jugoslaviji osim političkih sloboda, gušile i umjetničke slobode. Veliki broj umjetnika završio je u zatvorima upravo zbog svojih djela koja nisu odgovarala krutom partijskom režimu.

Zaboravio na totalitarni režim

Hrvatska delegacija EPP-a tako je, ne skrivajući svoje zaprepaštenje pohvalama „umjetničkim slobodama“ u bivšoj Jugoslaviji, u otvorenom pismu Schulzu iskazala svoje nezadovoljstvo njegovim interpretiranjem položaja hrvatske kulture pod totalitarnim jugoslavenskim režimom:

Smatrali smo da je izložba prigoda za predstavljanje inovativne i kreativne strane umjetnika iz Hrvatske kao najnovije članice Europske unije. Umjesto toga, u predgovoru se u prvi plan stavlja Jugoslavija koja se ističe kao zemlja umjetničkih sloboda gdje su "umjetnici mogli stvarati gotovo nesputano" te naglašava kako ova umjetnička izložba iskazuje ovu karakteristiku te bivše totalitarne države“.

Neprimjerene i pogrešne poruke

„U Vašem tekstu Hrvatska je percipirana skoro isključivo u kontekstu bivše Jugoslavije zanemarujući tisućljetni hrvatski kulturni identitet. U tom smislu, kao zastupnici hrvatske delegacije Europske pučke stranke - HDZ-a, tražimo Vas objašnjenje iz kojih je razloga takva neprimjerena i pogrešna poruka odaslana prilikom otvaranja ovako važne izložbe u Europskom parlamentu za Hrvatsku i za Europsku uniju“, stoji na kraju otvorenog pisma.