Sedmoga dana predizborne turneje Lijepom Našom, kandidatkinje i kandidati Plave skupine HDZ-a obišli su Primorsko-goransku županiju. Posjet su započeli predstavljanjima Programa „Hrvatska za generacije“ u Gorskom kotaru - u Ravnoj Gori i Delnicama.

Domaćini su se prisjetili kako je predsjednik Andrej Plenković, tada eurozastupnik, pomogao pri mobilizaciji sredstava u iznosu od 8,6 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda radi sanacije elementarne nepogode ledoloma početkom 2014. godine. A i kako često ističe najpoznatija HDZ-ova Goranka Majda Burić: nijedna Vlada kao ova naša, Plenkovićeva, nije dosad toliko učinila za Gorski kotar!

Proširenje vrtića Škrljevo

Potom su naši kandidati i Riječanima predstavili pobjedničku listu i Program. U posjetu Industrijskoj zoni Bakar kandidate je dočekao naš saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, koji je predstavio impresivni niz projekata koji su u tome primorskom gradu realizirani uz pomoć EU fondova.

Posebnu pohvalu zaslužuje projekt proširenja Dječjeg vrtića Škrljevo, odnosno rekonstrukcije i prenamjene dijela zdravstvene stanice u dječji vrtić, čija je ukupna vrijednost 2.409.080,16 kuna, a financijska potpora iz EU-a iznosi 1.719.206,50 kuna!

„Putevima Frankopana“ - EU projekt

Naši kandidati imali su priliku posjetiti i dvorac Nova Kraljevica-Frankopan, dio projekta  „Kulturno-turistička ruta Putevima Frankopana“, čija je ukupna vrijednost 61.024.028,15 kuna, uz financijsku potporu EU-a od 47.157.871,47 kuna. Taj projekt uz pomoć EU fondova objedinjuje kulturnu, povijesnu i prirodnu ponudu Primorsko-goranske županije!

Summa summarum: na području Primorsko-goranske županije sredstvima samo iz Europskog socijalnog fonda realiziralo se ili se realizira 66 EU projekata ukupne vrijednosti 161.350.141,10 kuna!

Dubravka Šuica (za Novi List): EU je imao veliko proširenje 2004. godine, potom su 2007. ušle Rumunjska i Bugarska, a mi 2013. i tek smo tada došli u priliku koristiti EU fondove i kohezijsku politiku. Zbog toga se Hrvatska i ne može uspoređivati s ostalim članicama, posebno što nijedna druga nije bila razrušena u nametnutom nam ratu i velikosrpskoj agresiji. No Hrvatska se zahvaljujući i dobrom povlačenju EU novca postupno približava zemljama koje su prije nas mogle crpiti benefite europskog proračuna - ugovorilo smo već 65 posto sredstava iz aktualne omotnice. Najvažnije je da do 2023. imamo „popuste“ po formuli N+3 kako bismo sredstva koja su određena do 2020. mogli koristiti još tri godine. A pritom nam stižu nova sredstva za razdoblje 2021-2027. U prijevodu: nova omotnica od 10 milijardi eura. Vjerujem da će 21 milijarda eura iz dvije omotnice biti zamašnjak da Hrvatska po razvijenosti stane uz bok zapadnim i ostalim srednjoeuropskim zemljama EU-a.

Nikolina Brnjac (za HRT): Obilazeći Lijepu Našu i osobno svjedočimo velikim prometnim infrastrukturnim projektima. Pelješki most, Istarski ipsilon… Svi znamo što to znači za gospodarski razvoj i rast zemlje kao što je Hrvatska! Evo, u Primorsko-goranskoj županiji naša je Vlada uložila 200 milijuna eura u Kontejnerski terminal Brajdica i Kontejnerski terminal Zagrebačka obala & razvoj željezničke & lučke infrastrukture kako bi upravo Luka Rijeka postala pravo intermodalno čvorište. ZA razvoj cijele Primorsko-goranske županije i Hrvatsku za generacije!

Dodajmo da naša Vlada ulaže i 750 milijuna kuna u novi KBC Rijeka!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/projekti-vrijedni-975-milijuna-kuna-u-rijeci-nova-zgrada-i-odjeli-kbc-intermodularni