U povodu smrti Wilfrieda Martensa, predsjednika Europske pučke stranke (EPP-a), krovne kontinentalne organizacije demokršćanskih i narodnjačkih stranaka, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uputio je pismo sućuti pokojnikovoj supruzi: 

Poštovana gospođo Smet,

S velikim žaljenjem sam primio vijest o smrti predsjednika, gospodina Martensa.

U ime Hrvatske demokratske zajednice i svoje osobno izrazio bih Vam iskrenu sućut zbog gubitka Vašeg supruga. 

Wilfried Martens je obilježio europsku povijest i ostavio značajnu političku baštinu iza sebe. Pokazao je istinsko liderstvo kao državnik i dugogodišnji predsjednik EPP-a.

Kao suosnivač naše političke obitelji odigrao je veliku ulogu u ujedinjenju Europskog kontinenta. Također je bio istinski prijatelj Hrvatske i njegova podrška u međunarodnom priznanju kao i našem članstvu u Europskoj uniji neće biti zaboravljena od strane hrvatskog naroda.

Kao vođe EPP-a i europskog državnika, dostignuća predsjednika Martensa su duboko urezana u Europskoj povijesti. Pamtit će ga nadolazeće generacije.

S poštovanjem,
Tomislav Karamarko,
predsjednik Hrvatske demokratske zajednice

Flamanski demokršćanin Wilfried Martens, doktor pravnih znanosti, preminuo je danas u dobi od 77 godina u svom domu u Lokerenu nakon kratke i teške bolesti zbog koje je prije dva dana i bio predao dužnost predsjednika EPP-a Josephu Daulu, šefu demoršćansko-narodnjačke grupacije u Europskom parlamentu. U mladosti predsjednik Zajednice flamanskih katoličkih studenata, od 1979. do 1992. vodio je ukupno devet vlada Kraljevine Belgije, a na čelu je EPP-a bio od 10. svibnja 1990. godine. 

Dodajmo da je povodu Martensove smrti voditeljica Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu Dubravka Šuica uputila pisma sućuti predsjednici Žena Europske pučke stranke (EPP Women) Doris Pack te predsjedniku Zastupničkog kluba EPP-a Josephu Daulu.