Naš eurozastupnik Andrej Plenković u sklopu Europskog tjedna 5. svibnja organizira posjet 50 članova Viteškog alkarskog društva Sinj Bruxellesu, kao i izložbu fotografija „300. obljetnica Sinjske alke“ u Europskom parlamentu. 

Sinjska alka dio je hrvatske tradicije i baštine, a od 2010. godine nalazi se na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Stoga će ova manifestacija ujedno pomoći promociji hrvatske kulture i identiteta u EU, što je i bitna sastavnica HDZ-ovog europskog programa. Alkari će se susresti i sa svim hrvatskim eurozastupnicima. 

Dika cetinskog kraja

Eurozastupnik Plenković je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju najavio obilježavanje ove velebne obljetnice u EP-u, dolazak alkara, ali i drugih gostiju: 

- Veseli me da će u sklopu Europskog tjedna u Bruxelles doći i klapa Sinj te proizvođači sinjskih pršuta. Uz alkare, oni će u središtu EU-a predstaviti Sinj i Dalmaciju te dočarati ozračje Alke europskim zastupnicima.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/srbija-ne-moze-glumiti-regionalnog-policajca...

Promocija kulture i identiteta 

Na otvorenju će, uz domaćina eurozastupnika Plenkovića, govoriti alkarski vojvoda Ante Vučić, zamjenica gradonačelnika Sinja Kristina Križanac, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja te potpredsjednik EP-a i Europske pučke stranke Antonio Tajani. Gosti će, također, moći kušati dalmatinski pršut, hrvatska vina i delicije cetinskog kraja.