U sklopu trećeg sastanka Parlamentarnog Odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine, predsjednik delegacije EP-a za odnose s Ukrajine i supredsjedatelj Odbora Andrej Plenković organizirao je javnu raspravu „30 godina nakon Černobila: Suradnja Europske unije i Ukrajine u nuklearnoj sigurnosti“.

Počast žrtvama nuklearne tragedije

U povodu 30. godišnjice Černobilske katastrofe, Plenković se prisjetio tragedije u černobilskoj nuklearnoj elektrani 1986. te odao počast svim žrtvama i njihovim obiteljima.- Naša poruka 30 godina nakon Černobilske katastrofe je da treba nadograditi suradnju EU i Ukrajine u području nuklearne sigurnosti, a posebice vezano uz brže uklanjanje posljedica nuklearne tragedije na zdravlje ljudi i okoliš.

Plenković je dodao da u osjetljivom pitanju EU treba iskazati solidarnost s Ukrajinom te nastaviti pružati snažnu potporu u jačanju kapaciteta nuklearne sigurnosti - u kojoj je Ukrajina već postigla značajan napredak prvenstveno zahvaljujući EU.

Sveobuhvatni paket reformi

Treći sastanak Parlamentarnog odbora za pridruživanju EU i Ukrajine održao se u EP-u u kontekstu imenovanja nove ukrajinske vlade koja daje velike nade za novi poticaj provedbi sveobuhvatnog reformskog paketa.

Plenković:

- Nova vlada mora se u potpunosti usmjeriti na provedbu reformi koja treba postati nepovratan proces - kako europski put zemlje ne bi postao žrtva unutarnjeg političkog nesuglasja.

Naš je eurozastupnik poručio da će Parlamentarni odbor nastaviti pružati potporu Ukrajini u implementaciji Sporazuma o pridruživanju EU i Ukrajine kao ključnog dokumenta za reformski smjer zemlje, kao i u provedbi programa za potporu demokraciji u Ukrajini s ciljem jačanja institucionalnih kapaciteta Vrhovne Rade.

Decentralizacija i borba protiv korupcije

Zastupnici EP-a i Vrhovne Rade najavili su pak da će u sljedećim mjesecima pomno pratiti napredak Ukrajine, posebice u realizaciji reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije i decentralizacije. Izrazili su svoja očekivanja da se nizozemska vlada što skorije očituje o idućim potezima - nakon negativnog ishoda referenduma o Sporazuma o pridruživanju EU i Ukrajine.

Ujedno su ponovno apelirali na Rusiju da počne u potpunosti primjenjivati mirovni Sporazum iz Minska te naglasili kako je imenovanje visokog međunarodnog predstavnika ključno za pomoć u provođenju pregovaračkog procesa iz Minska i realizaciju mirne reintegracije okupiranih područja Donbasa i Krima.