Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Elmar Brok (CDU) i potpredsjednik tog istog odbora (i predsjednik Izaslanstva EP-a za Ukrajinu) Andrej Plenković objavili su zajedničko priopćenje u vezi izvješća nizozemskog Odbora za sigurnost o rušenju malezijskog zrakoplova MH17.

Priopćenje pročitajte u nastavku, a međunaslovi su urednički:

Nepristrana i poštena istraga

Pozdravljamo objavu izvješća nizozemskog Odbora za sigurnost o obaranju zrakoplova MH17 u kojem je 298 osoba tragično izgubilo život. Pozdravljamo ovo izvješće kao primjer nepristrane i poštene istrage koja utvrđuje sve činjenice i analizu rušenja zrakoplova Malaysia Airlines iznad područja zahvaćenog sukobom u istočnom dijelu Ukrajine u srpnju 2014. godine. Među ostalim, primili smo na znanje zaključak da je zrakoplov pogođen projektilom koji je postavljen na raketu tipa BUK sustava zemlja-zrak.

Konstruktivna suradnja 

Pozdravljamo suradnju Ukrajine, Malezije, Australije, Sjedinjenih Država, Ruske Federacije i Ujedinjene Kraljevine u pružanju informacija međunarodnoj skupini stručnjaka koju predvodi nizozemski Odbor za sigurnost. To pokazuje da je konstruktivna suradnja između država koje su uključene u istragu moguća te da sve strane nastoje razumjeti što se dogodilo i utvrditi istinu. Stoga želimo naglasiti važnost zaključenja istrage, sukladno međunarodnom pravu, koja bi identificirala odgovorne za ovu tragediju.

Odgovorne privesti pravdi

Podržavamo uspostavu ad hoc međunarodnog kaznenog suda i pozdravljamo u tom pogledu prijedlog nekoliko država članica UN-a. Nažalost, Ruska Federacija je uložila veto na mogućnost osnivanja takvog suda. Stoga pozivamo Rusku Federaciju da u potpunosti surađuje s međunarodnom zajednicom kako bi se provela opsežna i nepristrana kaznena istraga te odgovorni priveli pravdi.

Priopćenje možete pročitati OVDJE.