U nedjelju su u Ukrajini održani parlamentarni izbori. HDZ-ov eurozastupnik Andrej Plenković predvodio je Promatračko izaslanstvo Europskog parlamenta od 14 eurozastupnika. Na završnoj konferenciji za medije 27. listopada u Kijevu istaknuo je kako su izbori provedeni uredno i u skladu s priznatim međunarodnim standardima. Ukrajinski birači su uvjerljivom većinom ove nedjelje podržali proeuropske i reformske stranke predsjednika Porošenka i premijera Jacenjuka. Time je dovršen proces političkih promjena koji traje proteklih 11 mjeseci od EuroMajdana, preko predsjedničkih izbora u svibnju do ovih prijevremenih izbora za Vrhovnu Radu. Glavni izazov za zemlju ostaje mirna reintegracija okupiranih područja na istoku i nelegalno anektiranog Krima od strane Rusije. Plenković je kazao da će EU pomoći Ukrajini u reformama, provedbi Sporazuma o pridruživanju te putem gospodarske i financijske pomoći.

Počnimo od prvog dana boravka zastupnika Plenkovića i njegovog tima.

Susreti s visokim dužnosnicima...

Plenković (ujedno i predsjednik Izaslanstva za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine) prvog dana boravka u Ukrajini susreo se s predsjednikom ukrajinske Središnje izborne komisije Mihailom Ohendovskim, predsjednikom parlamenta Vrhovne Rade Aleksandrom Turčinovim, ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinim te brojnim nevladinim udrugama, znanstvenicima, predstavnicima medijima i međunarodnim organizacijama.

... političarima i predstavnicima civilnih udruga

Odmah sljedećeg dana uslijedio je sastanak s liderima ukrajinskih političkih stranaka i predstavnicima udruga civilnog društva. Plenković je tom prilikom istaknuo svoja očekivanja od ukrajinskih izbora - izražavajući nadu u stabilnost europske Ukrajine i nakon izbora.

- U Ukrajini odnedavna postoje dvije glavne poruke. Jedna, da je ukrajinski narod, njegova velika većina, izabrao Europu. Druga,  a je važan politički izbor to što su ukrajinski lideri izabrali mir. Nadam se da će ove dvije glavne poruke biti ostvarene nakon izbora u radu stabilne, europski orijentirane većine.

Izbori protekli mirno i demokratski

Na izbornu nedjelju Plenković i ostali članovi Izaslanstva obilazili su biračka mjesta te utvrdili da izborni proces i glasovanje te provjera dokumenata prolaze uredno i u mirnom ozračju.

- Razgovarali smo s članovima izbornog povjerenstva, koje nas je također izvijestilo kako sve prolazi u najboljem mogućem redu i da se glasovanje odvija normalno. U stalnom smo kontaktu i s našim timovima u Harkivu, Odesi, Dnipropetrovsku i Čerkasiju, a iz jutrošnjih kontakata koje sam imao s našim kolegama iz Vijeća Europe, ODIHR-a/OESS-a i NATO-a, mogu reći kako su i njihovi dojmovi vrlo pozitivni.

Izravno javljanje za hrvatske medije

A svoja opažanja zastupnik Plenković je također iznio u izravnom javljanju u nedjeljne dnevnike Nove TV i HRT-a. Prenio je rezultate izlaznih anketa te istaknuo da će zbog nemogućnosti održavanja izbora u dijelovima istočnih regija Donjecka i Luganska, Vrhovna Rada imati 423 izabrana zastupnika - od ukupno 450. U skladu s ukrajinskim Ustavom, koji propisuje da treba izabrati najmanje 300 zastupnika da bi izbori bili legitimni,  rad budućeg parlamenta nije upitan.

Susret s predsjednikom Porošenkom  i premijerom Jacenjukom

Plenkovića i izaslanstvo EP-a primili su ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i premijer Arsenij Jacenjuk. Plenković je čestitao izbornim pobjednicima predsjedniku i premijeru. Razgovarali su o brzom formiranju novog saziva Vrhovne Rade te početku rada buduće Vlade koja će nastaviti europski orijentirane reforme i mirnu reintegraciju teritorija koji trenutno nisu pod kontrolom Kijeva u ustavnopravni predak zemlje.

Snažnija demokracija i strateški izbor za mir i Europu bila je poruka ukrajinskog naroda na nedjeljnim izborima za Vrhovnu Radu - izjavio je Plenković na konfereneciji za novinare pred 200-ak okupljenih predstavnika medija. Iznio je pozitivne opservacije rada Izaslanstva na ukrajinskim izborima te izvijestio da su izbori održani u skladu s međunarodnim standardima.

Europski put Ukrajine

- Unatoč iznimno teškoj situaciji u zemlji, ilegalnoj ruskoj aneksiji Krima i agresiji na Ukrajinu, Vlada i izborna tijela uspjeli su održati izbore na korektan i miran način. Čestitamo ukrajinskom narodu i novoizabranim zastupnicima na izboru jasne europske orijentacije. EU podržava ukrajinske napore na europskom putu te će pomoći u provedbi Sporazuma o pridruživanju.