Naš eurozastupnik (potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine) Andrej Plenković sudjelovao je na 12. Yalta European Strategy forumu u Kijevu - punim nazivom „Kako sudbina nove Ukrajine utječe na Europu i svijet“.

Plenković je izlagao na panelu „Istok Ukrajine i Krim - rješavanje nerješivog“, a pažnju je posvetio izazovima s kojima se suočava Ukrajina.

- Prvi je izazov nastavak europskih reformi odnosno provedba Sporazuma o pridruživanju - pod nadzorom  Parlamentarnog odbora za pridruživanje, a koji je zadužen i za program institucionalne pomoći Vrhovnoj Radi u europskim poslovima. Drugi - reintegracija privremeno okupiranih područja Donbasa i ilegalno anektiranog Krima.

Važnost lokalnih izbora

Od izbora - odnosno novog saziva Vrhovne Rade - Parlamentarni odbor EU-Ukrajina jedan je od najaktivnijih u EP-u, a suradnja s ukrajinskim kolegama je intenzivna. Plenković se založio za daljnju financijsku i programsku pomoć Ukrajini, stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini 1. siječnja 2016. te liberalizaciju viznog režima - kao konkretan i mjerljiv potez prema ukrajinskim građanima. 

- Važna zajednička zadaća koju imamo je realno tumačenje i sagledavanje dinamike europskog puta Ukrajine. Pozdravljam napore Ukrajine u provedbi Sporazuma iz Minska pri čemu je decentralizacija važan korak, a predstojeći lokalni izbori posebno bitan test na koje će EP uputiti promatrače. Podsjetio bih na nedopustivo širenje kaznene jurisdikcije Rusije na teritorij i državljane Ukrajine - pri čemu se krše načela međunarodnog prava.

Europski put Ukrajine

Istaknuo je potrebu daljnje europeizacije Ukrajine - jačanjem vladavine prava, izgradnjom institucija, što uključuje i konsolidaciju oružanih snaga. A posebice međunarodno potpomognutim naporima za mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja. Dakle, postkonfliktna uspostava povjerenja - postupna pomirba i decentralizacija. EU mora snažno braniti teritorijalni integritet Ukrajine jer time brani globalni poredak utemeljen na međunarodnom pravu i univerzalnim vrijednostima.

Plenković je naglasio da EUAM treba biti više od savjetničke misije i angažiranije pomoći u mirnoj reintegraciji. 

- Kontinuirano ističem model reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak 1998. - kao najbolji primjer za ukrajinsku situaciju. Potrebno je imenovati osobu visokog međunarodnog profila - koja će imati mandat i autoritet da provede mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja, uključujući i uvažavanje u Moskvi.

Tijekom boravka u Kijevu Plenković se sastao s voditeljicom Misije OESS/ODIHR-a Tanom de Zuluetom. Tema razgovora - pripreme za promatranje lokalnih izbora 25. listopada. Plenković se tradicionalno susreo i s hrvatskim veleposlanikom u Ukrajini Tomislavom Vidoševićem.

VIŠE OD 350 SUDIONIKA 

Osim Plenkovića, na panelu su sudjelovali bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Parlamenta krimskih Tatara Refat Čubarov, bivši predsjednik Ukrajine i pregovarač Sporazuma iz Minska Leonid Kučma, pomoćnica državne tajnice SAD-a Victoria Nuland, bivši direktor CIA-e general David Petraeus te glavni tajnik OESS-a.Lamberto Zannier. 

Glavni pak govornici na ovom forumu bili su najviši ukrajinski državni dužnosnici - predsjednik Petro Porošenko, predsjednik Vlade Arsenij Jacenjuk, predsjednik Vrhovne Rade Vladimir Groysman i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. 

Na panelima su izlagali i ministar vanjskih poslova Luksemburga (i predsjedavajući Vijeća EU) Jean Asselborn, povjerenik EK za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn te ministar vanjskih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin.

Više od 350 sudionika iz svijeta politike, gospodarstva, akademske zajednice i medija raspravljalo je o utjecaju zbivanja u Ukrajini na Europu i svijet. Ugledni predavači i panelisti raspravljali su kako iznaći rješenja za unutarnje i vanjske izazove Ukrajine te kako međunarodni partneri mogu učinkovito podržati daljnji razvoj zemlje. Na 12. Yalta European Strategy Forumu bili su i Anders Fogh Rasmussen, Radoslaw Skorski, Vaire Vike-Freiberga, Tony Blair, Shimon Peres, Carl Bildt, Javier Solana, Dominique Strauss-Kahn, Wolfgang Schussel, zastupnici u EP-u - Elmar Brok, Petras Austrevicius, Annamaria Corazza-Bildt, Michael Gahler, Michal Boni, Rebecca Harms, Ivo Vajgl… Videovezom sudionicima konferencije obratio se i predsjednički kandidat republikanaca Donald Trump.