Našem eurozastupniku (i potpredsjedniku Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta) Andreju Plenkoviću povjerena je još jedna iznimnoodgovorna dužnost. Na konstituirajućem sastanku promatračke misije Europskog parlamenta za lokalne izbore u Ukrajini, Plenković (inače, predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine) izabran je za šefa promatračke misije! 

Suradnja s OESS-om

Lokalni izbori održavaju se 25. listopada - nakon donošenja novog izbornog zakona u srpnju ove godine, kao i u širem kontekstu ustavne reforme usmjerene na decentralizaciju i jačanje regionalne i lokalne samouprave. Promatračka misija EP-a bit će raspoređena u četiri ukrajinska grada, a blisko će surađivati s Uredom za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a - koji je zadužen za dugotrajnu promatračku misiju u vezi održavanja lokalnih izbora. 

1,4 milijuna prognanika

Izaslanstvo EP-a susrest će se s najvišim ukrajinskim dužnosnicima, predstavnicima političkih stranaka, izbornom komisijom te drugim međunarodnim organizacijama. Od posebnog značaja bit će glasovanje prognanika, kao i glasovanje u dijelovima Ukrajine blizu crte razdvajanja zbog sigurnosnih uvjeta. Plenković: 

- Predstojeći lokalni izbori politički su izuzetno značajni za Ukrajinu kojoj EU treba pomoći da mirno reintegrira privremeno okupirana područja Donbasa i Krima u ustavnopravni poredak zemlje. Poseban naglasak misija će dati na korištenje biračkog prava preko 1,4 milijuna prognanika!