(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjeluje u Valletti (Republika Malta) na Neformalnom sastanku na vrhu zemalja članica EU - na kojem se raspravlja o vanjskoj dimenziji migracija, s naglaskom na središnjoj sredozemnoj ruti i Libiji.

Europska unija pojačava napore za uspostavu učinkovite, humanitarne i sigurne europske migracijske politike. Učinkovit nadzor vanjskih granica EU ključan je za upravljanje migracijskim tokovima.

U Valletti će se razgovarati i o budućnosti EU, kao i o pripremama za 60. obljetnicu Rimskih ugovora - koja se obilježava 25. ožujka 2017. godine.

Plenković: Europska unija mora zadržati jedinstvo!

Uoči ulaska u Palaču Velikog meštra malteških vitezova (Palace Square), u kojoj se održava Neformalni sastanak, predsjednik Plenković dao je izjavu za brojne okupljene novinare.

- Ponajprije ćemo prije podne raspravljati o povećanom broju priljeva migranata u proteklim mjesecima. Pritom, prije svega, o partnerstvu s ključnim afričkim državama, a ujedno i ostalim mehanizmima koji osiguravaju pravni okvir za jačanje vanjskih granica i prihvat migranata.

Europska solidarnost

Kako je istaknuo Plenković, popodne će pak rasprava biti usmjerena na pripreme za 60. godišnjicu Rimskih ugovora, budućnost Europe nakon Brexita i mijenjajući globalni kontekst.

- Moramo zadržati jedinstvo, pogotovo u ovim okolnostima. Hrvatska je nova članica EU koja je u cijelosti prigrlila europske i univerzalne vrijednosti. Potrebno je pronaći kohezivni narativ koji bi pokazao da je Europa jedinstvena i da se može suočavati s novim globalnim kontekstom. To je ključ. A podjednako je važno pitanje europske solidarnosti - koje je temeljno načelo cijelog projekta.

Susret s Orbanom

Na pitanje o tome hoće li se susresti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednik Plenković je odgovorio da će biti prilike za razgovor, ponajprije o bilateralnim odnosima.

- Tijekom dana ćemo se vidjeti, sjedimo relativno blizu jedan drugog. Imat ćemo danas priliku razgovarati. Dotaknut ćemo se odnosa Hrvatske i Mađarske te onih najaktualnijih tema.