(VIDEO) Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je jutros u Bruxellesu na summitu Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije u EU. Na summitu su se šefovi država i vlada te predsjednici stranaka narodnjačke opcije pripremali za zasjedanje Europskog vijeća - danas popodne također u Bruxellesu - na kojem će Plenković, kao premijer, predstavljati Republiku Hrvatsku.

Domaćin summita bio je predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, a na sastanku na vrhu EPP-a sudjelovali su, između ostalih, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, njemačka savezna kancelarka (i predsjednica CDU-a) Angela Merkel, irski premijer Enda Kenny…

Izjava predsjednika Plenkovića

Nakon sastanka na vrhu EPP-a - a uoči zasjedanja Europskog vijeća - predsjednik Plenković dao je izjavu brojnim okupljenim novinarima. Istaknuo je da se na summitu razgovaralo o nizu tema - poglavito o migraciji i sigurnosti, a podržao je i izbor europskih pučana da Antonio Tajani (Italija) bude kandidat za predsjednika Europskoga parlamenta.

O Schengenu - jedinstven pristup prema svima

Govoreći o tome kada bismo mogli ući u sustav Schengena, kazao je da je stav Hrvatske da postoji jedinstven tretman država koje jesu u sustavu Schengena i onih koje to još nisu.

- Ne želimo da ikakve odluke u ovom naknadnom kontekstu dovedu operativne ili financijske probleme na granice s drugim članicama, posebice Mađarskom i Slovenijom. Za to ćemo se čvrsto zalagati.

O odnosima EU-Turska

Vezano uz Tursku i austrijsku blokadu zaključaka Vijeća vezanih uz proširenje i ulazak Turske u EU, Plenković je kazao:

- Dogovor s Turskom, izvješća o napretku i provedbi dogovora, vrlo su voluminozna. Turska je ključ budućnosti upravljanja migracijskom i izbjegličkom krizom. Napredak u pogledu vizne liberalizacije, financijske potpore i onoga što se odnosi na kontinuitet manje ili više dinamičnoga procesa pristupnih pregovora - to treba biti pravni okvir. Uz istodobno ispunjavanje svih kriterija koje se odnose na demokraciju i ljudska prava te slobodu medija, s obzirom na recentna zbivanja u Turskoj u proteklih nekoliko mjeseci.

O Vučićevim izjavama

Komentirao je i izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića koji je ustvrdio da je velikosrpska agresija na Hrvatsku „floskula“.

- Što se tiče velikosrpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, moj stav je sasvim decidiran i jasan - nije riječ o floskuli, nego o tragediji koja se dogodila i Hrvatskoj i BiH!

Srbija treba ispuniti kriterije

U izjavi je predsjednik Plenković još jednom pojasnio stav Vlade RH o poglavlju 26 u pregovorima Srbije o ulasku u EU.

- Mislim da sam jučer na sjednici Vlade bio vrlo precizan. Naša je rezerva spram otvaranja tog poglavlja - argumentirana. Ona se odnosi na obveze koje je Srbija preuzela u pogledu ispunjavanja zadaća prema hrvatskoj manjini kad je riječ o obrazovanju. Činjenica pak da je Hrvatska dala privolu da se otvore druga dva poglavlja, o javnim nabavama i o znanosti, najbolje svjedoči da se ne radi ni o kakvom priori stavu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vjerujem-da-ce-sabor-sutra-prihvatiti-proracun-u-vrlo-kratkom-roku-vlada-je

Plenković je dodao da Vlada sljedeće četiri godine želi iskoristiti za rješavanje brojnih preostalih pitanja iz vremena velikosrpske agresije na Hrvatsku.

- Mislim da postoji dovoljno političke zrelosti da ovaj trenutak iskoristimo za taj proces.

http://vijesti.hrt.hr/365290/plenkovic-jedinstven-tretman-svih-drzava-u-schengenu

SUSRET SA ZVIZDIĆEM

Predsjednik Plenković se u Bruxellesu susreo i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.