Europski parlament na plenarnom zajedanju ovog tjedna usvojio je proračun EU za 2016. - sukladno dogovoru EP-a i Vijeća od 14. studenoga. 

Zajednički pristup krizi

Naš eurozastupnik (potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a i član Odbora za proračun) Andrej Plenković u povodu usvajanja proračuna naglasio je složene okolnosti u kojima je prihvaćen te upozorio na izbjegličku krizu.

- Pozdravljam postignuti dogovor za proračun EU za 2016. u procesu mirenja kojim se utvrđuje ukupna razina od 155 milijardi eura za preuzimanje obveza, odnosno 143,89 milijardi eura za plaćanja. Nužno je istaknuti složene okolnosti u kojima su vođeni pregovori. EU je, naime, suočena sa sigurnosnim prijetnjama nakon terorističkog napada u Parizu, kao i s humanitarnom i izbjegličkom krizom bez presedana - koje zahtijevaju hitnost i učinkovitost zajedničkog djelovanja te alokaciju financijskih sredstava.

Impuls za gospodarstvo

Eurozastupnik Plenković je, nadalje, izdvojio da je iznimno važno povećanje financijskih sredstava za pojedine EU programe - kojima se osnažuje gospodarstvo, ali obrazovni sustavi.

- Proračun za 2016. je u funkciji rasta, zapošljavanja i solidarnosti, što su ujedno i prioriteti EPP grupe. Smatram kako su iskorišteni svi financijski resursi i mobilizirani instrumenti fleksibilnosti - kako bi se EU učinkovito suočila s problemom nezaposlenosti i migracijskom krizom. U tom kontekstu - i s aspekta Hrvatske - bitno je povećanje sredstava za programe COSME (mala i srednja poduzeća) u iznosu od 14,3 milijuna eura, ERASMUS+ (poticanje obrazovanja mladih) za 6,6 milijuna eura, kao i 2 milijarde eura u obvezama i 500 milijuna u plaćanjima, koja su predviđena za jamstveni fond Europskog fonda za strateške investicije čiji je cilj jačanje gospodarstva.