Prihvaćanjem izvješća HDZ-ova parlamentarca osiguran je novac za prekvalifikaciju radnika koji su ostali bez posla * Proračunom EU prihvaćena je zasebna linija za razvojne projekte u Hrvatskom podunavlju * Briselski panel o rekordnome hrvatskom deficitu te (ne)povlačenju sredstava iz EU fondova (27.11) * Zagrebački okrugli stol o klimatskim promjenama (28.11.)

Ogulin, Pula, Pazin, Vukovar, Krapina, Opatija, Split… HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković proteklih je tjedana, kao i onih prijašnjih, uzduž i poprijeko prešao Lijepu europsku našu; savjetovao, predavao, držao tribine, medijski istupao, družio se s građanima… Nerijetko je, bez pretjerivanja, zastrašujući tempo koji „udaraju“ svi naši europarlamentarci. Uostalom, tako i treba: jer izborna im je baza - cijela Hrvatska.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/andrej-plenkovic-vilnius-vidovec-crnomerec-b...

A sve se to - kad se hoće - stiže u stankama od redovitih obveza u Strasbourgu / Bruxellesu: plenarne sjednice, zastupnička pitanja Europskoj komisiji (EK), rasprave na parlamentarnim odborima, sastanci s kolegama iz EPP-a, inicijative… Mnogi napori, mnogi uspjesi i ne dopru, na žalost, do domaće javnosti. Pa tako ni oni zastupnika Plenkovića. Koji se u studenom uglavnom fokusirao na ekonomske teme.

Izrada europroračuna: projekti za Vukovar

Kao član Odbora za proračun sudjelovao je u procesu mirenja između EP-a i Vijeća EU te postizanju finalnog dogovora o europroračunu za 2014. godinu, o čemu je i govorio na plenarnoj sjednici u Strasbourgu:

- Iako je proračun u apsolutnom iznosu 6 posto manji nego ovogodišnji, svojom strukturom dobro je rasporedio novac na prioritetna područja kao što su poljoprivreda i kohezijska politika, a rezervirana su i znatna sredstva za borbu protiv nezaposlenosti, navlastito među mladima.

Za nas je od velike važnosti i to, ističe Plenković, što je prihvaćena zasebna proračunska linija za Dunavsku strategiju, zahvaljujući kojoj će se u ratom stradalom Vukovaru - našoj još uvijek otvorenoj rani, kako reče predsjednik Karamarko - i cijelome Hrvatskom podunavlju pokrenuti niz razvojnih projekata.                           

Pomoć otpuštenim Španjolcima (i Hrvatima) 

No to nipošto nije kraj! Plenković je i prvi hrvatski zastupnik koji je podnio tzv. izvješće u EP-u! I to na temu mobilizacije 840 tisuća eura za regiju Valenciju. O čemu se radi? Temeljem njegovog izvješća, koje je sam obrazložio i obranio na plenarnoj sjednici, odobren je španjolski zahtjev EK-u za dodjelu novca iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGF) nakon što je u Valenciji otpušteno 630 industrijskih radnika (nemetalni mineralni proizvodi):

- Ovaj primjer pokazuje kako proračun EU pomaže regijama koje je „pokosila“ globalizacija, u kojima su radnici postali tehnološki višak. A putem upravo sredstava iz EGF-a mogu se prekvalificirati i potražiti zaposlenje u nekome drugom sektoru.

Kako se sada založio za Španjolce, tako je Plenković nedavno pomogao i hrvatskim špediterima koji su ostali bez posla uslijed ukidanja carinskih službi nakon ulaska u EU. Kao što se sjećate, poslao je zastupničko pitanje EK-u može li se (i kako) novcem iz europskih fondova olakšati život otpuštenim otpremnicima. Nakon dva tjedna, europovjerenik za zapošljavanje Laszlo Andor odgovorio je da RH može računati na gotovo 60 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/odgovor-na-plenkovicevo-pitanje-eu-ce-pomoci...

Panel o koristi članstva u EU 

Nakon što je s ostalim HDZ-ovim eurozastupnicima u petak 22. studenog, istog dana, u Rijeci i potom Varaždinu održao zapažene tribine na temu „EU- potencijali i mogućnosti“, Plenković se vratio u Bruxelles. Gdje u zgradi EP-a već sutra, 27. studenog, za kolege eurozastupnike organizira međunarodni panel ''Hrvatsko članstvo u EU: Ekonomska i financijska procjena''. Sudionici reprezentativni: predstavnica EK za Hrvatsku Elena Reitano, Ivana Maletić, Martina Dalić, švedski demokršćanin Gunnar Hökmark… 

Zajedno s njima, Plenković će otvoriti raspravu, među inim, o pokretanju postupka prekomjernoga proračunskog deficita za Hrvatsku i perspektivi korištenja EU fondova. Potonje s gorkim naglaskom na to da će se „zahvaljujući“ diletantskoj Kukuriku vladi RH najvjerojatnije okititi „povijesnom titulom“ jedine nove članice koja je u prvoj godini više novca uplatila u proračun EU, nego što je iz njega povukla.

Zagrijavanje, suše, propast poljoprivrede                                                                       

Brže-bolje spremiti se i natrag u - rodni Zagreb. Gdje HDZ-ov europarlamentarac već 28. studenog (17:00, Kuća Europe, Augusta Cesarca 6) organizira okrugli stol kako bi se kroz dijalog političara, stručnjaka i javnosti ocijenili učinci Konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja se trenutačno odvija u Varšavi. Globalno zagrijavanje, suše, posljedična propast poljoprivrede… Te se teme itekako tiču i Hrvatske. 

Vidimo se na okruglom stolu!