Eurozastupnik Andrej Plenković (ujedno i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove) je u strasburškom EP-u organizirao međunarodnu konferenciju i prikazivanje filma „Otto i Hrvati“ autora Vanje Vinkovića, u povodu 23. obljetnice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske. 

Otto za neovisnost RH!

Eurozastupnik Plenković govorio je o doprinosu velikog prijatelja Hrvatske i bivšeg eurozastupnika (1979.-1999.) Otta von Habsburga (1912.-2011.) međunarodnoj afirmaciji Hrvatske. Istaknuo je da je Otto bio predani zagovornik ulaska srednjoeuropskih država u EU, posebice onih koje su bile dijelom Austro-Ugarske monarhije. Kao član EP-a, bio je oštar protivnik komunizma i zalagao se za ujedinjenje Europe. Tijekom Domovinskog rata 90-ih dosljedno je branio demokratsko pravo Hrvatske na neovisnost. Plenković je naglasio da je Otto uvijek isticao pripadnost Hrvatske srednjoeuropskom kulturnom krugu te je znatno pridonio pristupanju Hrvatske u EU. 

Ugledni govornici… 

Otto von Habsburg bio je od 1973. do 2004. godine predsjednik Međunarodne Paneuropske unije. Stoga su na konferenciji o njegovom europskom angažmanu govorili i njegov nekadašnji suradnik i eurozastupnik (danas predsjednik Njemačke Paneuropske unije) Bernd Posselt, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić te potpredsjednik Paneuropske unije akademik Mislav Ježić. 

Otto i Hrvati

Na konferenciji je prikazan dokumentarni film „Otto i Hrvati“ Vanje Vinkovića koji otkriva ekskluzivan arhivski materijal s nizom zanimljivih doživljaja i trenutaka političkog djelovanja Otta von Habsburga usmjerenog na dobrobit Hrvatske.