Naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove) Andrej Plenković predsjedao je - u povodu prve godišnjice zajedničke ratifikacije Sporazuma o pridruživanju između Vrhovne Rade i Europskog parlamenta - 13. sastankom Izaslanstva Europskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za pridruživanje EU i Ukrajine.

Ratifikacija - simbol solidarnosti

U razmjeni mišljenja sa zastupnicima iz Ukrajine - supredsjedateljem Odbora Ostapom Semerakom, članicom Odbora Ivankom Klympush-Tsintsadze te voditeljem skupine za podršku Ukrajini pri EK Peterom Balasem i Dirkom Schuebelom iz Europske službe za vanjsko djelovanje, Plenković je istaknuo kako je zajednička ratifikacija bila simbol solidarnosti i zajedništva između Ukrajine i EU. I to upravo u trenutku kada je pravo Ukrajinaca da samostalno odlučuju o vlastitoj budućnosti predstavljao izazov, a teritorijalni integritet zemlje bio povrijeđen. 

Za europski put Ukrajine

Plenković se, nadalje, založio za provedbu Sporazuma iz Minska te  dodao da je EP u brojnim prigodama - i nizom rezolucija - pružio potporu Ukrajini na reformskom putu. Te borbi za teritorijalni integritet.  Sugerirao je model mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja za privremeno okupirane dijelove Donjecka i Luhanska, kao i ilegalno anektiranog Krima. 

Plenković i Semerak pozdravili su napredak u provedbi Sporazuma o pridruživanju, kao i u pogledu usvajanja izmjena Ustava o decentralizaciji. Naglašena su postignuća u području borbe protiv korupcije te provedbi Akcijskog plana liberalizacije viznog režima. 

Ususret lokalnim izborima

Očekuju da Sporazum o slobodnoj trgovini stupi na snagu 1. siječnja 2016. - čija će puna primjena donijet korist za sve ukrajinske građane te znatno produbiti povezanost Ukrajine s EU. EP je odlučio uputiti izbornu promatračku misiju za nadolazeće lokalne izbore u Ukrajini koji će se održati i 25. listopada.