Kao jedan od autora Rezolucije o Sporazuma o pridruživanju i Sporazuma o slobodnoj trgovini s Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, predsjednik Delegacije EP-a za Ukrajinu Andrej Plenković istaknuo je da je provođenje reformi u političkoj, pravnoj i gospodarskoj sferi ključno za ubrzavanje europskog puta zemalja koje su uključenje u politiku Istočnog partnerstva EU.

Za europsku pomoć Ukrajini

Plenković je naglasio da Ukrajina ostaje jedan od ključnih prioriteta za EU te da europske institucije trebaju pomoći Ukrajini - kako bi se ukinule nepravedne trgovinske protumjere koje je uvela Rusija - nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini 1. siječnja 2016.

Za ukidanje viza

Kao supredsjedatelj Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine, Plenković je pozvao Europsku komisiju da predstavi zakonski prijedlog kojim bi s ukinule vize za ukrajinske državljane kao konkretan pozitivan signal ukrajinskim građanima.

Tjedan Ukrajine

Naš se eurozastupnik, također, založio za punu provedbu Sporazuma iz Minska - koji bi trebao omogućiti mirnu reintegraciju okupiranih područja Donjecka i Luganska te ilegalno anektiranog Krima. Plenković je najavio održavanje „Tjedna Ukrajine“ u EP-u od 29. veljače do 2. ožujka s ciljem jačanja institucionalnog kapaciteta ukrajinskog parlamenta Vrhovne rade u europskim poslovima.