Uistinu još jedno veliko priznanje našem eurozastupniku Andreju Plenkoviću i HDZ-u kao punopravnom članu Europske pučke stranke! Nakon niza imenovanja u novome briselskom mandatu - potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, predsjednik Izaslanstva za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine, voditelj Promatračkog izaslanstva EP-a za izbore u Ukrajini - pripala mu je još jedna čast: postao je potpredsjednik neformalne skupine „Pomirba europske povijesti“!

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-sef-promatrackog-izaslanstva-za-ukraji...

http://hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-sef-izaslanstva-europskog-parlam...

http://hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-potpredsjednik-odbora-za-vanjske...

Podsjetnik Junckeru

Na prvom radnom sastanku skupine - na kojem je predstavljen program njenog rada i prezentiran projekt „Platforma europskog sjećanja i savjesti“ - latvijska eurozastupnica Sandra Kalniete (predsjednica skupine) i naš Plenković naglasili su da je potrebno podsjetiti predsjednika Europske komisije (EK) Jean-Claudea Junckera na inicijalnu podršku koju je dao prijedlogu grupe zastupnika Europske pučke stranke (EPP-a) o potrebi podizanja razine svijesti o europskoj povijesti i zločinima počinjenim u totalitarnim režimima. 

Kao što se sjećate, upravo je Plenković bio suinicijator apela Junckeru da jedan od povjerenika EK posebnu pozornost posvećuje raščišćavanju negativnog naslijeđa totalitarnih režima - komunizma, fašizma i nacizma. Juncker je odgovorio da će o tome razgovarati s novim povjerenikom u novom mandatu, koji je započeo u ovom mjesecu.

http://hdz.hr/vijest/eu/apel-junckeru-rascistiti-s-naslijedem-totalitarn...

http://hdz.hr/vijest/eu/juncker-odgovorio-na-apel-o-nuznosti-povecanja-s...

Protiv relativizacije zločina

Na sastanku „Pomirbe europske povijesti“ također je zaključeno da u svrhu postizanja cilja Rezolucije EP-a o europskoj savjesti i totalitarizmu sve EU institucije trebaju ohrabrivati raspravu o uzrocima i posljedicama totalitarnih vladavina - jer smo i dalje svjedoci pokušaja relativizacije zločina počinjenih u komunističkim režimima u pojedinim državama srednje i istočne Europe