Naš eurozastupnik Andrej Plenković predsjedao je u Bruxellesu 7. sastankom Izaslanstva EP-a za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine na kojem se raspravljalo o političkoj, sigurnosnoj i gospodarskoj situaciji u toj zemlji. 

EU za Ukrajinu!

Uz predsjedavajućeg Plenkovića, na sastanku su sudjelovali i voditelj Skupine za potporu Ukrajini u Europskoj komisiji Peter Balas, direktor u Općoj upravi za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Gerhard Schumann-Hitzler, kao i voditelj Odjela u Europskoj službi za vanjske poslove Dirk Schuebel. 

Ukrajinski veleposlanik pri EU u Bruxellesu Kostiantyn Yelisieiev predstavio je reformske aktivnosti ukrajinske vlade, a izlagao je i nadbiskup Yevstratiy, predstavnik Kijevske patrijaršije pri europskim institucijama.

Pravo na samoobranu

Plenković je pozvao na smirivanje nasilja u istočnoj Ukrajini i oštro osudio intenzivirane napade ruskih separatista - posebice granatiranje grada Debaltseve. Ukrajina kao žrtva agresije ima pravo na samoobranu! 

Podržao je pritom nastavak mirovnih pregovora te provedbu dogovorenih obveza koje bi trebale dovesti do mirne reintegracije trenutačno okupiranih područja u ustavno-pravni poredak Ukrajine. 

Daljnja europska pomoć

Predsjedavajući Plenković, također, najavio je da će EP pokrenuti specifični program stručne potpore ukrajinskom parlamentu (Vrhovna Rada) u jačanju kapaciteta za obavljanje europskih poslova i napredovanje procesa eurointegracija. Prijedlog o daljnjoj financijskoj pomoći Ukrajini pozitivno je ocijenjen, kao i o nastavku realizacije Akcijskog plana o liberalizaciji viznog režima. 

Nazočnost predsjednika Vrhovne Rade Volodymyra Groysmana na prvom sastanku Parlamentarnog odbora o pridruživanju EU i Ukrajine - koji će se održati 24 i 25. veljače 2015. u Bruxellesu - bit će prilika za pokretanje inicijative o jačanju parlamentarne suradnje.