Predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu Andrej Plenković predsjedao je pripremnim sastankom promatračke misije EP-a za lokalne izbore u Ukrajini koji će se održati 25. listopada. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-na-celu-promatracke-misije-europsk...

Suradnja s OESS-om

Podsjetimo, Plenković je izabran za šefa promatračke misije u kojoj će sudjelovati još šest eurozastupnika, a boravit će u Kijevu, Harkivu, Dnjepropetrovsku i Odesi. Eurozastupnici će se pridružiti široj skupini međunarodnih promatrača iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Vijeća Europe, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe i međunarodnih nevladinih udruga. Proces promatranja koordinira Ured za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a. 

Cilj je utvrditi jesu li izbori provedeni u skladu s međunarodno priznatim standardima. Izaslanstvo EP-a susrest će se s najvišim ukrajinskim dužnosnicima i predstavnicima političkih stranaka te izbornim povjerenstvom. 

Osnaživanje institucija

Eurozastupnik Plenković je - kao predsjednik Izaslanstva EP pri Parlamentarnom odboru za pridruživanje EU i Ukrajine - predsjedao sastankom Delegacije na kojem je poseban gost bio bivši predsjednik EP-a Pat Cox. A koji zajedno s Plenkovićem vodi projekt EP-a usmjeren na izgradnju institucionalnih kapaciteta ukrajinskog parlamenta (Vrhovna Rada) pri europskim poslovima. Cox je izvijestio o inicijalnim susretima s ukrajinskim dužnosnicima te predstavio konture izrade izvješća o reformama za unaprjeđenje rada Vrhovne Rade.

Europski put Ukrajine

Na sastanku su eurozastupnici - zajedno s predstavnicima Europske komisije, Europske službe za vanjsko djelovanje i Misije Ukrajine pri EU - raspravili aktualnu političku, sigurnosnu i humanitarnu situaciju u Ukrajini te proces europskih reformi. Plenković je predstavio nacrt zajedničkih zaključaka za drugi sastanak Parlamentarnog odbora za pridruživanje (PAC) EU-Ukrajina - koji će se održati 4. i 5. studenog u Kijevu.

Humanost na djelu

Plenković je, također, kao suorganizator sudjelovao u pokretanju humanitarne inicijative za potporu prognanicima u Ukrajini - koju je organizirala neformalna Grupa prijatelja Ukrajine u EP-u. Idućih tjedana u EP-u će se prikupljati topla odjeća, obuća i posteljina za pomoć osobama u područjima Ukrajine koja su zahvaćena oružanim sukobima.