Našem eurozastupniku Andreju Plenkoviću povjerena je još jedna odgovorna dužnost. Izabran je, naime, za voditelja Promatračkog izaslanstva Europskog parlamenta za predstojeće izbore u Ukrajini. Kao što se sjećate, Plenković je početkom rujna izabran (i) za predsjednika Izaslanstva za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine.

Naš eurozastupnik Andrej Plenković izabran je za voditelja Promatračkog izaslanstva Europskog parlamenta za izbore u Ukrajini koji se održavaju 26. listopada. Promatračko izaslanstvo će nadgledati izbore u sedam najvećih ukrajinskih gradova: Kijevu, Kernihivu, Čerkasiju, Lavovu, Odesi, Harkovu i Dnjepropetrovsku.

Odgovorna i važna misija

Plenković je istaknuo je da će promatračka misija od 15 europskih zastupnika svoje aktivnosti u Ukrajini započeti 24. listopada, a završiti na konferenciji za novinare 27. listopada.

- Predstojeći parlamentarni izbori izuzetno su bitni za konsolidaciju demokracije u Ukrajini. Oni se dijelom odvijaju u specifičnim okolnostima i zato će uloga promatračke delegacije EP-a - zajedno s drugim međunarodnim akterima - biti vrlo značajna da bi izbori prošli u slobodnom i poštenom  ozračju.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-sef-izaslanstva-europskog-parlam...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-potpredsjednik-odbora-za-van...

Puna potpora Ukrajini

U ovom je tjednu Izaslanstvo EP-a u Odboru za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine održalo svoju prvu radnu sjednicu. Predsjednik Izaslanstva Plenković je zajedno s članovima sudjelovao u razmjeni stajališta s veleposlanikom Ukrajine pri EU Kostiantynom Yelisieievom, šefom skupine Europske komisije za potporu Ukrajini Peterom Balasom i šefom odjela za Istočno partnerstvo u Europskoj službi za vanjske poslove Dirkom Schuebelom.

Tema je sjednice bila politička, sigurnosna, ekonomska i financijska situacija u Ukrajini. Uz suglasnost članova, Plenković je istaknuo prioritet rada EP-a: 

- Prioritet je EP-a odlučiti u okviru ubrzanog postupka o produljenju autonomnih trgovinskih mjera za Ukrajinu (ATM). Spomenute mjere predstavljaju u jednakoj mjeri ekonomsku i političku potporu Ukrajini - i to u situaciji ozbiljnih gospodarskih i političkih izazova. Stoga ovo pitanje Europski parlament treba hitro razmotriti na sljedećoj plenarnoj sjednici u listopadu u Strasbourgu.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-iskustva-hrvatske-mogla-bi-biti-iznimno-ko...

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-iz-kijeva-svima-je-u-interesu-mirno-rj...