Naš eurozastupnik (potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i predsjednik Delegacije EP-a za Ukrajinu) Andrej Plenković sudjelovao je u Kopenhagenu na sjednici Proširenog središnjeg odbora Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

Daul i Weber

Think-tank EPP-a „Europska mreža ideja“ - u sklopu boravka eurozastupnika u Danskoj - organizirao je pak konferenciju pod nazivom „Sigurnost i politička stabilnost“. Plenković je govorio na panelu „Rusija, Ukrajina i EU“ - kojim je predsjedala zastupnica Sandra Kalniete iz Latvije, a sudjelovali su i eksperti Jeffrey Gedmin (SAD), Henrik Breitenbauch (Danska) i Miguel Monjardino (Portugal). Uvodne govore održali su predsjednik EPP-a Joseph Daul i predsjednik Kluba pučana u EP-u Manfred Weber. 

Za europsku Ukrajinu

Plenković je govorio o politici EU prema Ukrajini - kojoj snažno pomaže u provedbi Sporazuma o pridruživanju, njezinoj financijskoj stabilnosti, olakšavanju teške humanitarne situacije, osiguravanju opskrbe plinom i stupanju na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini. U kontekstu izrade nove Strategije vanjske i sigurnosne politike EU - te nove Europske politike susjedstva - Plenković je naglasio da je Ukrajina test europske vjerodostojnosti. 

Mirna reintegracija

Založio se za mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Donbasa i nelegalno anektiranog Krima u ustavnopravni poredak Ukrajine. Te je ukazao na korisna iskustva Hrvatske u mirnoj reintegraciji Podunavlja putem uspješne UN-ove mirovne operacije UNTAES. Predložio je da međunarodna zajednica razmotri mogućnost imenovanja ugledne osobe visokog političkog i diplomatskog profila s jasnim mandatom - reintegracije okupiranog ukrajinskog teritorija. Izvijestio je, nadalje, o aktivnostima Parlamentarnog odbora za pridruživanje, s naglaskom na komunikaciju s ukrajinskim kolegama i javnošću u vezi realističnih očekivanja u procesu približavanja EU.