(VIDEO) Eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) Andrej Plenković sudjelovao je ovog tjedna u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na temu terorističkih napada u Parizu. Izrazio je sućut obiteljima žrtava i suosjećanje s francuskim narodom i državom.

Očuvati europske vrednote

Plenković je istaknuo da teroristički napadi u Parizu - koji su oduzeli 130 života i u kojima je bilo 350 ranjenih - nisu birali metu.

- Njihova je poruka usađivanje straha i panike - napadom na temelje europskog projekta, vrijednosti slobode i demokracije. Našeg načina života. Teroristi nam žele poslati poruku da smo u ratu.

Dodao je kako je velika odgovornost na EU pokazati da je u stanju odgovoriti na prijetnje terorizma unutar i izvan svojih granica te zaštititi EU građane.

- Sada je trenutak za jedinstvo EU - kako bi se vratilo povjerenje u europsku sigurnost i zajedno s partnerima iz NATO-a u sklopu velike globalne koalicije porazilo tzv. islamiste i borilo protiv terorizma.

Bolja razmjena informacija

Nedopustivo je - kazao je Plenković - da teroristi pridonesu netrpeljivosti prema islamskim zajednicama u članicama EU niti da izbjeglice dobiju biljeg povezanosti s terorizmom. Zajednički prioritet EU treba biti što brže usvajanje i primjena paketa niza sigurnosnih, zakonskih i operativnih mjera. 

- To se odnosi na jačanje suradnje svih sigurnosnih službi i bolju razmjenu obavještajnih informacija, kao i jače djelovanja Europola i Eurojusta. Ujedno, potrebno je hitno donošenje direktive o registru putnika u zračnom prostoru (PNR) - nadam se i uz podršku lijevog spektra u EP-u - kao i izmjene direktive o zaštiti podataka. Nužne su i mjere za sprječavanje financiranja terorizma i zlouporabe interneta radi propagiranja ekstremizma i radikalizma od strane tzv. Islamske države koja prema terorizmu privlači i državljane članica EU.

Obvezna registracija migranata

Premda Schengen ne smije biti doveden u pitanje - kao ključan instrument za slobodu kretanja unutar EU - Plenković vjeruje da je u ovim okolnostima potrebno razmotriti mehanizme privremene kontrole granica među članicama EU, a posebno kontrole vanjskih granica EU i dosljednog provođenja obvezne registracije izbjeglica i migranata.

EU mora pokazati vjerodostojnost

Zaključno, Plenković je istaknuo da je vjerodostojnost vanjske i sigurnosne politike, ali i unutarnje sigurnosti, na testu. Samo zajedničko europsko djelovanje - i suradnja s partnerima - može jamčiti uspjeh u borbi protiv terorizma i radikalizama. Stoga je naš aktivizam kroz cjeloviti pristup svih EU instrumenata ključan za rješavanje problema na izvorištu - u Siriji i Iraku te Bliskom istoku.