Karlovac. Naš eurozastupnik Davor Ivo Stier poručio je da će u suradnji sa karlovačkim županom Ivanom Vučićem „pogurati“ da do korisnika dođe odobrena pomoć za štete od prijašnjih poplava, a djelatnicima hitne medicine obećao je lobirati za nekoliko prekograničnih projekata.

- Iako su financijska sredstva iz Europskog fonda solidarnosti odobrena i izglasana u Europskom parlamentu, ona do korisnika nisu još ni stigla, a već se zbrajaju štete od ove najnovije poplave. Dogovorio sam se zato sa županom Ivanom Vučićem da je potrebno pojačati pritisak i na Europsku komisiju i na institucije u Hrvatskoj da bi se ubrzao postupak isplate odobrenih financijskih sredstava - kazao je naš eurozastupnik.

Prekogranična suradnja

Održan i zajednički sastanak predstavnika hitne medicine Karlovačke županije i onih iz BiH i Slovenije. Stier je obećao pritom pomoći u lobiranju i kontaktima s aktivistima Globalnih zdravstvenih inicijativa i Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane EP-a (članica kojega je voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica). Cilj - da granice ne budu prepreka tamo gdje one ne bi trebale biti. 

Stier:

- Zdravstvo jest i ostaje nacionalna kompetencija svake zemlje članice, tako da ovakvim inicijativama kakve imamo u Karlovcu, Bihaću i Metliki damo priliku da se ostvare kroz prekogranične projekte. EU nastoji da se kroz razne fondove izjednačavaju standardi. Važno je da javne službe ne budu previše različite, da građani EU imaju približno iste usluge i standarde - i u pravosuđu i u zdravstvu. Te da se u svemu ostalom smanje razlike ondje gdje postoje.

S gimnazijalcima o TTIP-u

Inače, Stier je u Karlovcu s gimnazijalcima održao debatu na temu „TTIP - Transatlantski sporazum o trgovini i investicijama između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije“.