(VIDEO) Pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta ovog je tjedna saslušan Johannes Hahn, austrijski kandidat za povjerenika Europske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju. Na saslušanju su zapaženo sudjelovali naši zastupnici - potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a (i šef Parlamentarnog izaslanstva za Ukrajinu) Andrej Plenković te voditeljica HDZ-ove delegacije u Bruxellesu Dubravka Šuica.

Za ravnopravnost Hrvata u BiH!

Cijenim rezultate rada povjerenika Hahna u području regionalne politike EU - kazao je Plenković te ga upitao kako ocjenjuje situaciju u BiH, kako vidi daljnji tijek reformi i ustavnih promjena nakon izbora koji će se u toj državi održati 12. listopada te kako namjerava pomoći jačanju položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Hahn je odgovorio da će odmah nakon izbora posjetiti Sarajevo te zajedno sa svim političkim akterima i institucijama pomoći reformske procese koji će ubrzati dinamiku približavanja BiH Europskoj uniji.

Za mir i integritet Ukrajine!

Plenković će kao predsjednik Izaslanstva EP-a za odnose s Ukrajinom tijesno surađivati s budućim povjerenikom Hahnom na približavanju te zemlje Uniji. Stoga ga je upitao kako vidi prijedlog Zakona o decentralizaciji (regije Donjeck i Lugansk) koji je predložio predsjednik Porošenko.

Hahn je odgovorio da podržava Porošenkov prijedlog jer smatra da takav koncept može pridonijeti ostvarenju mira i suživota, ali i zajamčiti teritorijalni integritet Ukrajine.

Za Jadransko-jonski koridor!

S obzirom da Hahn dobro poznaje situaciju u jugoistočnoj Europi, Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo jer će se djelokrug njegovih aktivnosti preklapati s hrvatskim vanjskopolitičkim interesima. Potom ga je pitala može li prognozirati dinamiku izgradnje Jadransko-jonskog koridora. Hahn je odgovorio:

- Jadransko-jonski koridor je potreban te je nužno i BiH prometno povezati s EU, što će biti jasan politički signal ljudima da je BiH dio Europe. Jedna od naših prioritetnih zadaća u jugoistočnoj Europi jest prometno povezivanje. To je dio strategije na putu prema EU integracijama jer ćemo na taj način povezati i ljude.

Za prava naših sunarodnjaka u Srbiji!

Na putu Srbije u EU - dodala je Šuica - važno je uvjeriti Beograd da se opredijeli za europske vrijednosti te da koketiranje s ruskom politikom, odnosno Putinom, nije put pridruživanja. 

Zaključila je da će Hrvatska, kada HDZ uskoro preuzme odgovornost za vođenje države, beskompromisno inzistirati na poštivanju prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, pronalasku 1650 nestalih osoba iz Domovinskog rata i povratu kulturnih dobara otuđenih tijekom srpske okupacije.