U Bruxellesu je održana 5. konferencija Europske pučke stranke na visokoj razini o europskoj budućnosti zemalja jugoistočne Europe - na kojoj su uz velik broj europskih dužnosnika i političkih lidera sudjelovali i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković te voditeljica naše delegacije u EP-u (i potpredsjednica Delegacije EP-a za odnose s BiH i Kosovom) Dubravka Šuica. Raspravljalo se o političkoj i sigurnosnoj situaciji u zemljama jugoistočne Europe te o trenutnoj fazi pristupanja Europskoj uniji s obzirom na zaključke sa sastanka u Solunu 2003.

Brojni sudionici iz EU

Izlaganja su održali Plenković i Šuica, a na konferenciji su sudjelovali i povjerenik za europsku susjedsku politiku Johannes Hahn, predsjednik EPP-a Joseph Daul, predsjednik Odbora za vanjske poslove EP Elmar Brok, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, bivši slovački premijer Mikuláš Dzurinda, ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Poposki, ministar unutarnjih poslova Kosova Skender Hyseni, predsjednik Demokratske stranku u Albaniji Lulzim Basha, izvjestitelj EP za Srbiju David McAllister, izvjestitelj EP za BiH Cristian Dan Preda te brojni drugi zastupnici u EP-u.

Individualni pristup

Na konferenciji je potvrđeno stajalište EPP-a o potrebi vođenja snažnijeg dijaloga EU sa zemljama jugoistočne Europe, te je izražena poruka političkim liderima da će se napredak na putu prema članstvu ocjenjivati prema individualnom pristupu svakoj od zemalja. Pritom je naglašeno da zajednički cilj svih zemalja jugoistočne Europe treba biti nastavak odlučnog provođenja strukturnih reformi, uspostave vladavine prava i korjenite borbe protiv korupcije te jačanja suradnje u susjedstvu.

EU kriteriji

Naglasivši vidljivi napredak zemalja u susjedstvu unatoč mnogim problemima, Šuica je naglasila nužnost ispunjavanja kriterija za ulazak u EU.

- Stalo nam je da se vanjska granica EU širi na jugoistok, stoga kao predstavnica Hrvatske se zalažem da sve zemlje jugoistoka Europe ispune kriterije - kao što ih je ispunila Hrvatska i da uđu u ovaj prestižni klub. To se odnosi na sve zemlje pa i na Srbiju. Tražeći da ispuni kriterije, mi joj pomažemo na njenom europskom putu. Posebno sam usredotočena na BiH i stalo mi je da što prije dobije status kandidata za članstvo u EU - jer je on jamstvo da će BiH morati provesti reformsku agendu. Hrvatska mora biti lider u jugoistočnom susjedstvu.

Nastaviti politiku proširenja

Istaknuvši kako je proširenje jedna od najuspješnijih politika EU koja je Europu pretvorila u kontinent mira i demokracije, Plenković je naglasio je da EU - unatoč brojnim drugim prioritetima - treba nastaviti politiku proširenja koja će i dalje jačati EU, ali i pridonijeti transformaciji zemalja jugoistoka Europe u moderne europske države.
Podsjetio je na konferenciju o „Europskoj budućnosti BiH - 20 godina nakon Daytona“ - koju su hrvatski eurozastupnici organizirali u prosincu 2015. u EP. Plenković je pohvalio veliki iskorak Bosne i Hercegovine - koja je podnijela formalni zahtjev za članstvo 15. veljače 2016.

Za jačanje dijaloga

Plenković je kazao da je europska integracija zemalja jugoistočne Europe vanjskopolitički prioritet Hrvatske i HDZ-a, koji će nastaviti pružati potporu svim zemljama u susjedstvu na putu prema članstvu. Založio se za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga između pozicije i opozicije u nizu država jugoistočne Europe.

- EU treba poticati i zagovarati političku stabilnost i jačanje institucija te provedbu gospodarskih i socijalnih reformi u zemljama jugoistočne Europe, kao i borbu protiv korupcije. Ključno je istodobno jačati suradnju glede kontroliranja izbjegličkog vala, borbe protiv terorizma i zaštite vanjskih granica EU.