U svojstvu izaslanice predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, naša eurozastupnica Dubravka Šuica sudjeluje u Reykjaviku na trodnevnoj konferenciji „Power, together!“ u organizaciji Globalnog foruma ženskih političkih vođa (Women Political Leaders Global Forum - WPL) te vlade i parlamenta Republike Island.

Konferencija je izvrsna prilika za žene na poziciji moći u politici, biznisu, znanosti, kulturi ili nekome drugom području da raspravljaju i dijele svoje ideje i rješenja kako unaprijediti društvo, smanjiti nejednakost između spolova i razlike u plaćama između žena i muškaraca te promicati veći broj žena na pozicijama odlučivanja.

Važnost borbe za ravnopravnost

Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo raspravom te istaknula važnost borbe za ravnopravan položaj žena u društvu i politici:

- Više žena na pozicijama na kojima se donose odluke mijenja politiku na bolje! Island je već devet godina globalni šampion prema indexu o jednakosti spolova Svjetskog ekonomskog foruma - koji prati neravnopravnost između muškaraca i žena u osnaživanju u politici, jednakim prilikama u ekonomiji, zdravstvu i obrazovanju. Stoga je Island i izabran za domaćina ovog važnog skupa.

Brojne gošće i gosti

Na konferenciji sudjeluju i predsjednik Republike Island Guðni Jóhannesson, gradonačelnik Reykjavika Dagur B. Eggertsson, bivša predsjednica Islanda Vigdís Finnbogadóttir - prva izabrana predsjednica na svijetu! - islandska premijerka Katrín Jakobsdóttir, predsjednica WPL-a i bivša eurozastupnica Silvana Koch-Mehrin, malteška predsjednica Marie Louise Coleiro Preca, bivši predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, bivša finska premijerka i zamjenica glavnog tajnika OECD-a Mari Kiviniemi…

Na konferenciji je po prvi put predstavljen i „indeks liderstva“ (The Global Women’s Leadership Initiative Index), kojim se mjeri osjećaj stanovništva o ženama na vlasti te percepcija legitimiteta vlasti za žene i muškarce u politici i biznisu.

DODATNI MATERIJALI:

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/vanjske-aktivnosti/item/2974-wip-globalni-forum-zena-parlamentarki-podrzava-povratak-otetih-nigerijskih-djevojaka

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/vanjske-aktivnosti/item/5542-suica-na-osnivanju-kluba-zena-eu

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/ostale-aktivnosti-u-ep/item/2713-dubravka-suica-eu