Želimo iskoristiti kampanju i za predstavljanje svih konkretnih prednosti članstva u EU-u. RH je od pristupanja iz europskog proračuna dobila 14 mlrd. kuna više nego što je u nj uplatila. Čak 80% svih javnih investicija u Hrvatskoj financirano je iz EU fondova. Još je opipljivije kada se vidi da se danas diljem Hrvatske europskim novcem grade i obnavljaju vrtići, škole, ceste, mostovi i provode važni projekti u poduzetništvu i poljoprivredi. * Svaki od naših kandidata može odlično zastupati nacionalne interese u Europskom parlamentu. Znanje i stručnost bili su glavni kriterij! HDZ trenutačno ima 4 eurozastupnika, a naš je cilj vrlo jasan - bar jedan više. Dakle, 5 mandata! - istaknuo je, među ostalim, nositelj HDZ-ove liste za EU izbore Karlo Ressler u razgovoru za Glas Slavonije.

Intervju, koji je vodila novinarka Dijana Pavlović, donosimo u cijelosti:

Nakon objave sastava liste HDZ-a za europske izbore mnogi su je analitičari nazvali hrabrim, pa i riskantnim potezom premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Kako tumačite te tvrdnje, je li ova lista prehrabar potez i rizik, ili dobro promišljen izbor stranke?

Svaki od kandidata može odlično zastupati hrvatske nacionalne interese u Europskom parlamentu. Znanje i stručnost bili su glavni kriterij. Na listi su dvije iskusne dosadašnje eurozastupnice, troje aktualnih saborskih zastupnika, dva uspješna župana, general Adanić, kao predstavnik hrvatskih branitelja i utemeljitelja te suradnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Tu je, osim mene, i još troje kandidata mlađe ili srednje generacije s iskustvom rada u europskim politikama. Svi kandidati vrlo dobro poznaju europsko pravo i europske fondove, a predloženi su odozdo - ili od županijskih organizacija ili od zajednica HDZ-a. Lista je dobila jednoglasnu potporu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i uvjeren sam da će biti pobjednička, kao i 2014. i 2013. godine.

I Vi ste osobno pozicijom nositelja liste pokazali spremnost izložiti se procjeni birača. Znači li to da držite ove europske izbore nakon šest godina suradnje s premijerom Plenkovićem i drugog potpredsjedničkog mandata mladeži EPP-a pravim iskorakom i prilikom za puno političko profiliranje?

Za mene je ovo svakako velika odgovornost i zahvalan sam na prilici. U HDZ-u sam aktivan već deset godina, prošao sam sve razine organizacije, od temeljnog ogranka, sudjelovao sam u brojnim kampanjama. Prošle godine sam vodio Radnu skupinu za izradu novog Statuta, ove godine koordinirao izradu europskog programa HDZ-a. Bio sam suradnik eurozastupniku Plenkoviću, a onda i savjetnik njemu kao predsjedniku Vlade te sam radio na cijelom nizu europskih tema važnih za Hrvatsku, od rezolucije Europskog parlamenta kojim se osuđuje djelovanje Vojislava Šešelja, do pripreme predsjednika Vlade za sjednice Europskog vijeća. Predložen sam od strane Mladeži, a onda i od zagrebačkog HDZ-a. Međutim, važnije od mene osobno je naš zajednički napor da u suradnji lokalne, nacionalne i europske razine napravimo razliku i nastavimo s promjenama koje su Hrvatskoj potrebne.

Slogan je program

„Hrvatska za generacije“ naziv je izbornog programa HDZ-a. Što taj slogan znači i kako planirate program i njegove ciljeve u kampanji predstaviti biračima?

Naziv “Hrvatska za generacije” prije svega najbolje opisuje sastav naše liste koja je spoj različitih generacija i profesionalnih profila iz svih dijelova Hrvatske. Označava i našu usmjerenost na dugoročne strateške hrvatske interese, izmaknute iz tzv. dnevne politike. Program za europske izbore HDZ-a teži usklađenom i nadopunjujućem djelovanju općina i gradova, županija, Vlade i hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. U složenom procesu donošenja europskih politika to je nužno kako bismo u potpunosti iskoristili potencijale svog članstva u Europskoj uniji. Ujedno, Hrvatska za generacije vrlo dobro dočarava i glavnu poruku naše kampanje. Njegujemo jasne narodnjačke i demokršćanske vrijednosti, domoljublje i zalaganje za nacionalne interese. Zahvalni smo za dosadašnja ostvarenja koja su izborile ranije generacije: suvremena hrvatska država temelji se na hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja. Danas na tim temeljima moramo zajedno pripremati Hrvatsku za velike tehnološke, društvene i gospodarske promjene koje dolaze. Zajedno želimo graditi Hrvatsku za sve generacije - dostojanstveni život starijih osoba, perspektivu za mlade i budućnost za generacije koje tek dolaze.

Vjerujete li da možete hrvatskim građanima, koji još uvijek nisu dostatno osvijestili činjenicu da smo Europska unija zapravo i mi, kvalitetno iskomunicirati važnost europskih tema i politika?

Želimo iskoristiti i ovu kampanju za predstavljanje svih konkretnih prednosti članstva u Europskoj uniji, posebice na lokalnoj razini. Hrvatska je od pristupanja iz europskog proračuna dobila više od 14 milijardi kuna više nego što je uplatila. Čak 80 posto svih javnih investicija u Hrvatskoj je financirano iz europskih fondova. Međutim, mnogo je opipljivije kada se vidi da se danas diljem Hrvatske, diljem Slavonije, od Iloka do Virovitice, iz europskih fondova grade i obnavljaju vrtići, škole, ceste, mostovi i provode ostali projekti u poduzetništvu, jačanju hrvatskog sela i poljoprivredi koji razvijaju Slavoniju. Predstavljanje takvih konkretnih projekata bit će naglasak našeg obilaska Hrvatske. S time počinjemo u utorak upravo u Osječko-baranjskoj županiji. Sa županom Anušićem posjetit ćemo Osijek, Đakovo i Našice kako bismo vidjeli bar dio projekata koji se financira europskim sredstvima, a potiče gospodarski razvoj i poboljšava kvalitetu života ovdje u Slavoniji.

Kada očekujete pune rezultate Projekta Slavonije i revitalizaciju istoka Hrvatske?

Slavonija, Baranja i Srijem, kao područje koje je pretrpjelo velika ratna stradanja u Domovinskom ratu, trebaju posebnu podršku razvoju. Zbog toga je i osmišljen poseban Projekt Slavonija - novi model suradnje lokalne, regionalne, nacionalne i europske razine kod usuglašavanja razvojnih potreba. S 18,75 milijardi kuna europskih sredstava nastoji se osnažiti i pokrenuti razvoj pet slavonskih županija. Od tog iznosa do danas je za konkretne projekte ugovoreno oko 9,7 milijardi kuna, odnosno 52 posto. Gradnja mosta Svilaj preko Save, modernizacija osječke tramvajske infrastrukture, željezničke pruge Vinkovci - Vukovar, vodoopskrba Valpovo - Belišće, stipendije za školovanje u obrtničkim zanimanjima, potpore poduzećima, program zapošljavanja žena i pomoći u kućanstvu Zaželi - to je samo mali dio projekata. Svaki od njih samostalno, ali još više svi projekti zajedno mijenjaju Slavoniju i Baranju nabolje. Stvaraju radna mjesta, poboljšavaju konkurentnost i životni standard u Slavoniji. Projekti bi se uvelike trebali provesti do kraja 2020., a najkasnije do 2023., ali s tim se treba nastaviti i u sljedećem proračunskom razdoblju. Slavoniji se pokušava pomoći i na druge načine. Primjerice, pet je slavonskih županija, zahvaljujući poreznoj reformi, u 2018. ostvarilo 307 milijuna kuna izvornih poreznih prihoda, što je čak 68 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Prilike za mlade

Kako ste i sami naglasili, rođeni ste 1989., samo nekoliko mjeseci nakon osnivanja HDZ-a? Kako Vašu mladost doživljavaju stranački veterani i kako mislite tu mladost kao prednost iskoristiti u kampanji?

Često je kritika upravo da se mladima ne daje dovoljno prostora u političkom životu. Zato sada imamo listu koja je spoj različitih generacija, i to je dobra poruka. Prije nekoliko tjedana obilježili smo 30 godina prvog javnog predstavljanja programskih osnova HDZ-a u Klubu književnika Hrvatske 1989. Tada na glavnom zagrebačkom trgu nije bilo kipa bana Jelačića, dio sudionika imao je izrečenu zabranu javnog nastupa, a djelovanje političkih stranaka bilo je zabranjeno. To su goleme razlike u odnosu na danas i pokazuje kakav smo velik put prošli kao društvo u protekla tri desetljeća. Na to smo ponosni. Danas moramo nastaviti s ostvarivanjem preostalih ciljeva, prije svega s borbom za solidarnije društvo u kojem će mladi imati mogućnost za dobro obrazovanje, kvalitetan posao i zasnivanje obitelji u svim dijelovima Hrvatske. Uz osnovnu kampanju, kao potpredsjednik Mladeži EPP-a, želim iskoristiti ovo vrijeme i za dodatne razgovore sa svojim vršnjacima diljem Hrvatske i posvetiti se problemima s kojim se susreće naša generacija, posebice mladi roditelji. Prave promjene možemo napraviti jedino zajedno, sve generacije, kombinirajući stručno znanje, iskustvo i potrebno energiju.

Najavili ste afirmativnu, pozitivnu predizbornu kampanju. Kako ju planirate realizirati? Možete li njome uspjeti nadglasati populističku i demagošku kampanju kakvu je već počeo voditi niz drugih stranaka? Na predstavljanju liste rekli ste da ste uvjereni da će HDZ u kampanji biračima pokazati kolika je razlika između odgovornosti, znanja, sposobnosti i kompetencije s jedne strane, i svih drugih, suprotnih karakteristika s druge strane. Koje su to „suprotne karakteristike” koje ćete u kampanji morati nadjačati?

Da, vodit ćemo pozitivnu kampanju orijentiranu na budućnost. Želimo jasno pokazati razliku između HDZ-a i ostale 32 liste koje se natječu za povjerenje hrvatskih birača na ovim izborima. Postoje tri osnovna elementa razlike.

Prvo, dijelimo jasne narodnjačke i demokršćanske vrijednosti, uvjerenje o europskom smjeru Hrvatske, ali i potrebi promoviranja hrvatskog identiteta unutar Europe.

Drugo, imamo potrebno stručno znanje koje je i temelj gospodarskih i društvenih iskoraka. To je vidljivo i iz rada Vlade koju predvodi Andrej Plenković. U protekle tri godine otvoreno je više od 96.000 novih radnih mjesta. Porezi i troškovi administracije smanjeni su za više od 8,5 milijardi kuna.

Treće, i ne manje važno, vjerujemo u svoje mogućnosti i odbacujemo defetizam i samosažaljenje koje neki žele nametnuti hrvatskom narodu. Bez toga nema pravog napretka. Vjerujemo u uspješnu Hrvatsku, da se rad vrijednih i poštenih ljudi isplati, i vjerujemo da možemo nastaviti mijenjati našu zemlju nabolje.

Vjerujete li da hrvatski birači znaju prepoznati opasnosti populizma u našoj zemlji, ali i u Europskoj uniji?

Razlika između odgovornosti i znanja s jedne strane i politika malodušnosti, straha, izolacije i eksperimenata s druge, izrazito je jasna. Ključno je da Hrvatska dobije zastupnike koji će se znati i moći založiti za hrvatske nacionalne interesu u Bruxellesu. To je ulog ovih izbora i o tome se odlučuje u nedjelju, 26. svibnja.

Bar pet mandata

HDZ-u projekcije predviđaju šest mjesta u Europskom parlamentu? Kakav vi izborni rezultat očekujete?

HDZ trenutačno ima četiri zastupnika u Europskom parlamentu. Naš cilj za europske izbore u svibnju vrlo je jasan - bar jedan više - dakle pet mandata. Time ćemo i u usporedbi s drugim europskim sestrinskim strankama ostvariti sjajan rezultat i dati svoj doprinos tome da europski desni centar ostane središnja politička obitelj novog Europskog parlamenta.

Na početku političke karijere dio medija uporno Vas je predstavljao samo kao posinka Vladimira Šeksa, no u međuvremenu ste izgradili vlastitu političku poziciju unutar stranke. Kako vidite svoju budućnost u HDZ-u i uopće u hrvatskoj politici?

Neusporedivo važnije od mene osobno je zapravo to kako ćemo zajedno iskoristiti sljedećih pet godina za razvoj i pripremu Hrvatske za Europu nove generacije - velike tehnološke, gospodarske i društvene promjene. Prije deset godina angažirao sam se zato što sam uvjeren da naša generacija može uvelike pridonijeti izgradnji boljeg i demokršćanski solidarnijeg hrvatskog društva. Kvaliteta života u svakom dijelu Hrvatske zanima hrvatske građane mnogo više od pojedinačnog profesionalnog puta.

Koji su vaši interesi osim politike? Znamo da danas birači očekuju od političara i izbornih kandidata da im izlože i svoje druge interese i sklonosti…

Doktorski sam kandidat na njemačkom Max Planck institutu za međunarodno kazneno i strano pravo u Freiburgu. Dovršavam doktorsko istraživanje na temu trgovanja ljudima. Volim sport. Odigram nogomet bar jednom tjedno s prijateljima. Većinu slobodnog vremena ipak provodim sa svojom obitelji, suprugom i dvoje djece, u prirodi kad god je to moguće.

Imam poseban osjećaj prema Slavoniji, želim tu povezanost prenijeti i svojoj djeci

Rođeni ste i odrasli u Zagrebu, ali imate snažne obiteljske veze sa Slavonijom i često dolazite u Slavoniju. Osjećate li se i Slavoncem, nosite li u sebi nešto od ovih širokih, ravničarskih osobina?

Veći dio moje rodbine i mnogo prijatelja žive u Slavoniji, a i velik dio mog odrastanja vezan je uz ovaj kraj. Obitelj s mamine strane je iz Našica. Otac je rođen u Mostaru, ali je do studija živio u Baranji. Praznike sam redovito provodio u Našicama kod djeda i bake, a i sada sam sa svojom obitelji vikendima često tamo. Postoji mnogo poveznica... Svirao sam tamburicu kroz gotovo cijelu osnovnu školu. Imam poseban osjećaj prema Slavoniji, dobro poznajem mentalitet ljudi i ovdje se odlično osjećam. Želim tu povezanost prenijeti i svojoj djeci.