Potpredsjednica Žena Europske pučke stranke (EPP) i voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjeluje na proljetnom kolokviju Žena EPP-a - koji se održava ovog vikenda u Pragu. Valja istaknuti da proljetnim kolokvijem predsjedava Doris Pack.

Na kolokviju sudjeluju predstavnice nacionalnih organizacija žena, zastupnice u Europskom psrlamentu, zatim zastupnice u češkom nacionalnom parlamentu te nekoliko žena koje su stručnjakinje u pitanjima ravnopravnosti spolova. Posebno je zapažen nastup Rane Husseini, novinarke i aktivistice za ljudska prava iz Jordana. Kolokvij je pak organiziran u suradnji sa zakladama - Konrad Adenauer i Hanns Seidel.

Migracije i žene

Glavna ovogodišnja tema je „Migracije i žene“, koja će, također, biti i glavna tema Ljetne akademije Žena EPP-a početkom srpnja u Malagi, ali i tema koja će dominirati na kongresu Žena EPP-a u Sofiji u listopadu ove godine. Naglašeno je da su žene uključene u ovaj proces i kao izbjeglice, ali i kao one koje sudjeluju kao volonterke, u mnogom područjima od obrazovanja do pružanja zdravstvene pomoći. Otvara se i tema sukoba kultura i civilizacija imajući u vidu različitosti između načina življenja na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, odakle većina izbjeglica dolazi - i Europe koja je glavna destinacija većine izbjeglica.

Za bolji položaj žena u društvu

„Žene u upravama trgovačkih društava“ druga je tema kojoj je posvećen ovaj skup, budući da je poznato da je Europski parlament usvojio direktivu o kvoti od 30 posto žena u nadzornim odborima, ali direktiva još nije dobila potporu u Vijeću EU. Tu su i teme oko razlike u plaćama između muškaraca i žena te uvjeta za porodiljni dopust i mnogih drugih problema s kojima su danas žene suočene. Skup završava posjetom českom Senatu.