Na plenarnoj sjednici jučer u Strasbourgu raspravljalo se o Izvješću na temu Ususret Strategiji Europske unije za međunarodne kulturne odnose. Tijekom rasprave su eurozastupnici naglasili kulturu kao važan instrument jačanja međunarodnih odnosa, ali i važnost kulture u poticanju gospodarskog rasta, razvoja te suradnje na globalnoj razini.

Međukulturni dijalog

U raspravi je sudjelovala i naša eurozastupnica Željana Zovko. Naglasila je da je podržavanje kulture kao pokretača održivog društvenog i gospodarskog razvoja - te promicanje kulture i međukulturnog dijaloga u svrhu miroljubivih odnosa među zajednicama i suradnja u području kulturne baštine - preduvjet izgradnje održivog i tolerantnog društva.

Posebice je izdvojila dio koji poziva na blisku suradnju UNESCO-a i Europske unije u zaštiti i promociji materijalne i nematerijalne baštine te dio u kojem se traži da se kulturna prava primiču kao jednakovrijedna temeljna ljudska prava.

Jedinstvo u različitosti

Kultura se - dodala je Zovko -  zbog njene suštinske vrijednosti treba smatrati četvrtim samostalnim stupom održivog razvoja - zajedno sa socijalnom, gospodarskom i ekološkom dimenzijom.

- Ono što vidim kao ključni element kulture u kontekstu međunarodnih odnosa kao snažan alat za kulturnu diplomaciju vanjske politike Europske unije je promicanje temeljnih europskih vrijednosti. One uključuju poštivanje prava na kulturnu različitost i jedinstvo u toj istoj različitosti.