Hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor imenovana je u petak u Bruxellesu za potpredsjednicu Demokršćanske internacionale (CDI), grupacije koja na svjetskoj razini okuplja demokršćanske stranke.

"Ovo imenovanje doživljavam kao izraz povjerenja i kao dužnost koju tek treba opravdati i u tomu ću biti ustrajna", rekla je premijerka Kosor nakon sastanka izvršnog odbora CDI-a.

Glavni tajnik Europske pučke stranke i izvršni tajnik CDI-a Antonio Lopez Isturiz pohvalio je rad Jadranke Kosor.

"Mi u EPP-u i CDI-u vrlo smo ponosni na rad premijerke Kosor, na posao koji je učinila za Hrvatsku na međunarodnoj razini, od deblokade pregovora do njihova zaključenja te na domaćoj razini u borbi protiv korupcije. Ponosni smo što imamo tako snažnu i izvanrednu lidericu koja će uskoro sjediti za istim stolom s ostalim čelnicima EU-a i u Izvršnom odboru CDI-a, gdje će donositi odluke s našim partnerima iz Amerike, Azije i Afrike. Mi podupiremo premijerku Kosor u njezinu budućem djelovanju, njezinu vladu i njezinu stranku HDZ", rekao je Lopez Isturiz, ističući da tu "nije riječ o ideologiji", nego o tome da će hrvatski narod imati koristi od toga rada.

Kosor je rekla da je ovim imenovanjem "preuzela obvezu promicanja vrijednosti i političkih ideala kršćanske demokracije i izvan granica svoje domovine" te da je predložila predsjedniku CDI-a Pieru Ferdinandu Casiniju da se jedan od sljedećih sastanaka CDI-a održi u Hrvatskoj.

Premijerka Kosor je, govoreći o pristupnim pregovorima s EU-om, istaknula da su oni bili teški, puni uspona i padova. "Sada smo ponosni i na ovom sastanku je zapljeskano Hrvatskoj jer smo pokazali snagu, odlučnost i znanje".

Lopez Isturiz je rekao da je za ratifikaciju ugovora o pristupanju potrebno osigurati jedinstvo političkih snaga u Hrvatskoj te da na europskoj razini ne očekuje probleme u tom procesu.