"Zamolila sam našu političku obitelj da nas podupre u što je moguće bržoj ratifikaciji pristupnog ugovora kako bismo dosegnuli onaj važan datum 1. srpnja 2013. kada Hrvatska postaje članica Europske unije. Vjerujem da pljesak koji sam dobila nakon svoga govora predstavlja potporu toj preporuci i zamolbi i da će proces ratifikacije zaista biti ubrzan", izjavila je novinarima Kosor nakon što je održala govor na sastanku vodstva EPP-a, koji se održava iza zatvorenih vrata.

Kosor je dodala da se zahvalila Europskoj pučkoj stranci, njezinu predsjedniku Wilfriedu Martensu i svim njezinim članicama na potpori koju je Hrvatska imala tijekom pregovora. "Budući da je tada vladu vodio HDZ u toj smo obitelji imali najveću potporu", rekla je.

Europska pučka stranka, koja ima najveći zastupnički klub u Europskomm parlamentu, okuplja europske demokršćanske i pučke stranke.

Predsjednica HDZ-a upoznala je vodstvo EPP-a s rezultatima referenduma na kojem su hrvatski građani dvotrećinskom većinom glasovali za ulazak u EU.

Naglasila je da će HDZ i iz oporbe nastaviti s proeuropskim usmjerenjem i da će bez obzira na razlike između HDZ i SDP-a u nizu drugih pitanja, uvijek moći računati na njezinu stranku kada je riječ o europskoj orijentaciji.