Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković jučer je u Trstu sudjelovao na sastanku na vrhu Berlinskog procesa. Na sastanku se raspravljalo o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe te o konkretnim mogućnostima u jačanju regionalne suradnje. Razgovaralo se i o zajedničkim izazovima u kontekstu aktualnih globalnih zbivanja, kao što su migracije i borba protiv terorizma.

Gospodarska suradnja

U izjavi za brojne okupljene novinare, predsjednik Plenković pojasnio je da je cilj tzv. Berlinskog procesa da se u ovom mandatu Europske komisije i Europskog parlamenta, u kojem nema novih proširenja, na konkretan način potakne gospodarska suradnja, prometno povezivanje i infrastrukturni projekti, posebice u zemljama jugoistoka Europe.

Podrška europskom putu BiH

Predsjednik Plenković je naglasio da je Hrvatska davala snažnu podršku Bosni i Hercegovini prilikom podnošenja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji.

- Mi smo tu u političkom i diplomatskom smislu odigrali  ključnu ulogu.

Ravnopravnost Hrvata

Podsjetio je da je pozicija Hrvatske vrlo jasna, a to je da je Ustav Bosne i Hercegovine koncipiran na načelu - jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Želimo da se ravnopravnost, osobito Hrvata, vidi u svim segmentima funkcioniranja zemlje i očekujemo da će se kroz izmjene izbornog zakona ta ravnopravnost osigurati i uoči izbora 2018. godine, a naša potpora cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini bit će prijateljska, dobrosusjedska, čvrsta i pouzdana u godinama pred nama.

Rješavanje pitanja sa Slovenijom

Upitan hoće li s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, Plenković je rekao da će s kancelarkom Merkel imati priliku razgovarati tijekom radne večere šefova država i vlada. Ocijenio je da je za Hrvatsku važno da se otvoreno pitanje granice sa Slovenijom riješi bilateralnim razgovorima.

- Nastojat ćemo upoznati kancelarku Merkel sa stajalištima Hrvatske, kao i da se hrvatsko-slovenski odnosi kada je riječ o granici stave u širi europski kontekst. Nismo mi jedine zemlje koje imaju otvoreno pitanje granice.

Poručio je i da je zadovoljan reakcijom hrvatske javnosti i političkih aktera u zemlji vezano uz presudu Arbitražnog suda.

- Moja je želja da u razgovorima sa Slovenijom nakon dulje vremena stavimo na stol brojna otvorena pitanja koja nas prate zadnjih dvadeset pet  godina.

Projekt LNG

Ocijenio je da je projekt LNG-a na Krku značajan za Hrvatsku, ali i za diversifikaciju opskrbe plinom susjednih zemalja.

- To je dobar, razvojni i bitan strateški projekt, koji Hrvatsku čini posebno važnom u ovom dijelu Europe.

Odnosi sa Srbijom

Na kraju, predsjednik Plenković istaknuo je da želi potaknuti rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom kroz kvalitetnu suradnju s novom premijerkom.

Uz predsjednika Vlade bile su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva poduzetništva i obrta Martina Dalić i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.