Rezolucija EP-a međunarodni je okvir za rješenje hrvatskoga pitanja. Rješenje koje podrazumijeva federalni ustroj, jamči suverenost trima narodima, ali ujedno čuva cjelovitost BiH. Srbija pak itekako treba pripaziti kakvu retoriku ima prema RH, državi članici, ako namjerava ići prema članstvu u EU - uglas su poručili HDZ-ovi zastupnici i kandidati na konferenciji EPP-a

Bruxelles, 8. travnja. U Europskom je parlamentu održana 4. konferencija Europske pučke stranke (EPP) „Jugoistok Europe - od stabilizacije do pridruživanja“. HDZ-ovi zastupnici - uglas sa Željanom Zovko, međunarodnom tajnicom HDZ-a BiH i kandidatkinjom bosansko-hercegovačkih Hrvata na našoj eurolisti - potvrdili su svoju potporu procesu proširenja EU koji je ključan za stabilnost i gospodarski razvoj država jugoistočne Europe. 

Ta potpora, međutim, nije bezuvjetna. Europski put BiH ovisit će (i) o implementaciji stvarne, a ne samo deklarativne ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda, a Srbije o suočavanju s istinom o agresiji koju je počinila nad Hrvatskom.

Prijetnje separatizma i unitarizma 

Voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica pozdravila je Rezoluciju EP-a o napretku BiH (iz veljače) te Izjavu o europskim vrijednostima koju su prošlog tjedna u Sarajevu potpisali predstavnici pet stranaka, među njima HDZ 1990 i HDZ BiH. Ponovila je da politički konsenzus može osigurati europsku perspektivu BiH, a ustavna reforma, tj. revizija Daytonskog sporazuma, može i mora osigurati ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. 

Zdravka Bušić, nastavno na kolegicu Šuicu, naglasila je da je upravo Rezolucija EP-a međunarodni okvir za rješenje hrvatskoga pitanja. Rješenje koje podrazumijeva federalni ustroj, jamči suverenost trima narodima, ali ujedno čuva cjelovitost BiH. U tom okviru, dakle, i stalne prijetnje separatizma i unitarizma bile bi „stavljene ad acta“. Bušić je pritom upozorila da je potrebno djelovati - odmah! Jer neki bi Hrvate željeli svesti na nacionalnu manjinu...

Dobro znana srpska retorika

Zastupnik Andrej Plenković, nositelj HDZ-ove koalicijske liste za (nove) euroizbore 25. svibnja, fokusirao se pak na pitanje naših prekodunavskih susjeda. Oštro je osudio krajnje neprihvatljive izjave pravnih zastupnika Vlade Republike Srbije u protutužbi za genocid na Međunarodnom sudu pravde, koji su „usporedili“ Oluju sa zločinima počinjenim nad Židovima u Drugome svjetskom ratu. Poručio je da Srbija itekako treba pripaziti kakvu retoriku ima prema RH, državi članici EU, ako namjerava kročiti europskim putom.

Stajališta naših zastupnika pozorno su saslušali, među ostalim sudionicima konferencije, predsjednik EPP-a Joseph Daul, predsjednik Izaslanstva EP-a za odnose  s jugoistočnom Europom Eduard Kukan (Slovačka demokršćanska unija) te izvjestiteljica EP-a o BiH Doris Pack (CDU).

Izlaganja na konferenciji možete poslušati u nastavku: